Снимка: БГНЕС

Обясних ясно на европейските лидери каква е позицията на България. Има вече разбиране на нашата позиция, най-вече, че диалогът трябва да се върне там, където му е мястото. Това заяви президентът Румен Радев по повод преговорите за присъединяване на Република Северна Македония (РСМ) пред български журналисти в Брюксел, където участва в двудневното заседание на Европейския съвет.

Още по темата

Той отбеляза, че целта е откровен и конструктивен диалог между България и РСМ. Разбира се, този диалог трябва да бъде фокусиран върху европейската перспектива и начините за по-бързото й постигане. Не може да се говори с всички европейски лидери, визирам нашите съседи, но не и с България, посочи президентът.

Правим всичко възможно този диалог на най-високо ниво да бъде размразен и приветствам отвореността на политическите лидери в РСМ, на президента Стево Пендаровски и на министър-председателя Зоран Заев, за това, че се върнаха на масата на диалога с България. Това е от решаващо значение за европейската перспектива на РСМ, която винаги сме подкрепяли и за нас това е приоритетна задача, добави той.

Радев съобщи, че води разговори със Словения, която поема председателството на Съвета на ЕС от 1 юли. Имаме разговори с президента Борут Пахор, поиска среща с мен на 8 юли. Колкото повече говорим по тази тема, стават по-ясни позициите и необходимите конкретни действия. За нас интеграцията, европейската перспектива на Западните Балкани, специално на РСМ и Албания, остава категорично приоритет, посочи държавният глава.

Ще изходим от позицията на нашите национални интереси и от интересите на ЕС. България е отговорен член на ЕС и не искаме да допускаме да внасяме нерешени проблеми вътре в него. За нас е от особена важност да има устойчивост и необратимост на процеса, да се спазват Копенхагенските критерии за човешките права, за недискриминация, да има спазване на договорите, които сме подписали. Това са гаранциите за безпроблемен път на РСМ, поясни президентът.

Президентът Румен Радев определи разискванията в Европейския съвет по повод унгарския закон, свързан с общността ЛГБТ+, като емоционален.

Имаше някои твърде емоционални изказвания, но няма драма. Слуховете, че заради този закон Унгария ще бъде изхвърлена от ЕС или сама ще го напусне, са силно преувеличени. Няма как да стане, обобщи той.

Осъждането на Унгария няма да реши проблема. В дебатите се използваха активно европейски ценности като свобода, толерантност, човешко достойнство. Призовах за това в този диалог да не бъдат използвани като клишета, а да внимаваме в тяхната дефиниция и начин на употреба. Да, правото на самоопределение е основна ценност и тя трябва да бъде отстоявана, но никой няма правото да налага своите ценности, разбирания и мироглед върху другите, заяви Радев.

Президентът съобщи също така, че подкрепя предложението на Франция и Германия за среща ЕС-Русия. Категорично подкрепих и приветствах тази инициатива за актуализация на стратегията за отношенията с Русия, заяви той.

Тук не става въпрос просто за отношението към Русия, а за нивото на нашите амбиции като съюз по отношение на нашата глобална роля. Дали ще бъдем глобален фактор, или зрител на глобалната арена, където се състезават глобалните играчи като САЩ, Китай, Русия. Напомних на всички лидери, че всички подписахме през 2017 г. Римската декларация, където ясно е заложено, че Европа трябва да бъде стратегически фактор на световната арена, посочи Радев.

В геополитиката е нужен реализъм. Седемте години на санкции не доведоха до желаните резултати. Необходимо е да търсим нови инструменти за развитие на нашите отношения с Русия, най-вече за деескалация. С Русия споделяме общо европейско пространство, и по отношение на климата, здравеопазването и сигурността. Само губим взаимно от противопоставянето, добави президентът.

Инициативата на канцлера Меркел и президента Макрон е едно логично предложение. Въпреки че не намери място в заключителната декларация поради опасенията на някои държави, тази форма на диалог ще намери начин да бъде реализирана рано или късно, прогнозира държавният глава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase