Снимка: БГНЕС

Кремъл съжалява за инцидента с британски разрушител в Черно море и го смята за съзнателна и подготвена провокация, заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Смятаме, че британският разрушител е извършил провокация. Още повече съжаляваме заради това, че тази провокация бе съзнателна и подготвена“, заяви той.

Още по темата
Москва смята действията на британския плавателен съд за недопустими и несъответстващи на международното право.

По думите на Песков Русия не изключва никакви ответни действия в случай, че продължат неприемливите провокации с нарушаване на руските граници.

По думите му руските граничари и въоръжените сили ще заемат достатъчно твърда позиция, ако някой се опита в бъдеще да организира провокации, подобни на инцидента в Черно море.

Руски военен кораб е произвел предупредителни изстрели към разрушителя на британския кралски флот "Defender", след като той е навлязъл в руските териториални води в Черно море, а руски военен самолет Су-24M е хвърлил няколко бомби по пътя на британския плавателен съд, съобщи в сряда руското министерство на отбраната.

Днес обаче британският външен министър Доминик Рааб заяви пред репортери по време на визита в Сингапур, че "не е имало изстрели по „Defender", предаде БНР.

"Корабът невинно преминавал през украински води в съответствие с международното право и руската версия за събитията очаквано не е точна", каза той.

 

Коментари Напиши коментар

68

Бритите твърдят...

преди 1 месец

...че корабът им си плавал необезпокоявано и гордо през вечните украински води? И руснаците даже не посмели да стрелят по него?Странно - на видеото от инцидента се вижда паническо бягство, след стрелбата по британския съд....Дали пак ще опитат? Да видим!

67

Идиот кръгъл

преди 1 месец

"А Фолклендските острови - винаги са били на Аржентина!"

66

Апропо!

преди 1 месец

Сега остава руснаците да не признаят САЩ и да се разходят на гости на местното население - индианците! А Фолклендските острови - винаги са били на Аржентина!