Снимка: БГНЕС

Броят на руснаците, които смятат президента Владимир Путин за най-видната фигура в световната история, драстично е намалял от 2017 г. насам, сочи проучване на общественото мнение.

Рейтингите на Путин спаднаха от 34 на 15 процента, сочи анкетата, публикувана днес от независимия център "Левада" в Москва. Той падна от второ място на пето място - най-лошият резултат от първата му поява в класацията през 2003 година.

Съветският диктатор Йосиф Сталин отново оглави класацията, както всяка година от 2012 г. Проучването на общественото мнение се извършва на всеки четири до пет години.

"Рейтингите на Путин са пострадали заради решението да увеличи с пет години националната пенсионна възраст през 2018 г., както и от спада на жизнения стандарт", казва Денис Волков, директор на центъра "Левада". Според него много руснаци са уморени от 21-годишното управление на Путин. Съгласно наскоро изменената конституция на Русия бившият офицер от КГБ може да остане на власт до 2036 г., когато ще навърши 83 години.

Волков кавза, че допитването може и да не се приеме като отражение на популярността на политици и други фигури. "В по-голяма степен, разбира се, това е положителна оценка. Но не е задължително. Това също е мярка за влияние и историческо наследство."

Отношението към Путин в Русия често е сложно. Друго неотдавнашно проучване на "Левада" установи, че макар 67 процента от руснаците да одобряват работата му като президент, само половината от казват, че му вярват. Същата анкета разкрива, че само един на всеки двама избиратели смята, че Русия се движи в правилната посока.

Чистките на Сталин убиват милиони съветски граждани, а той е полутабу фигура в продължение на десетилетия след смъртта си през 1953 г. Въпреки това, репутацията му претърпя изумителна трансформация при Путин, който се опита да подчертае ролята на съветския лидер по време на Втората световна война. Путин също така обвини западните страни, че използват паметта на сталинските гулаги, за да "демонизират" Русия.

Единствената жена, която влиза в топ 20 на класацията е Екатерина Велика - руска владетелка от 18-ти век, която заема 15-то място.

В списъка има трима чужденци. Алберт Айнщайн е с най-високо място на девета позиция, следван от Наполеон на 18-а и Адолф Хитлер на 20-а. Исак Нютон, който заема 19-то място през 2017 г., отпадна от топ 20 тази година, както и Михаил Горбачов - последният съветски лидер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase