Снимка: БГНЕС

Срещата в Женева между Владимир Путин и Джо Байдън на 16 юни няма да бъде приятелска.

За начало Русия наскоро включи САЩ в официалния си списък на "недружелюбните държави".

И двете страни казват, че отношенията им са "на дъното" и понастоящем нито една от тях няма посланик в държавата, а висши руски служители са под американски санкции по всякакви причини - от анексирането на Крим до предполагаемото намесване на изборите. Двама бивши американски морски пехотинци сега се намират в руски затвори - единият ще лежи там 16 години, тъй като е обвинен в шпионаж.

На всичкото отгоре през март Джо Байдън се съгласи с интервюиращ, че Владимир Путин е "убиец".

И все пак двамата мъже ще се срещнат за първи път като президенти, а някои в Русия виждат това като постижение само по себе си.

Това е въпрос на статут

"Срещата на върха е важна от гледна точка на символиката - тя поставя Русия в същата лига като САЩ, а за Путин символиката не е маловажна", казва Андрей Кортунов, директор на мозъчния тръст на RIAC в Москва, пред BBC.

Срещата идва сравнително рано в престоя на Байдън в Белия дом - при първото му пътуване в чужбина и по негово искане. Всичко това носи бонус точки за Кремъл. Това е и пълна среща на върха - не кратка среща, приложена към друго събитие.

И въпреки наситения дневен ред, включително срещите в централата на НАТО в Брюксел в понеделник, има особен интерес към крайната спирка на Джо Байдън по време на европейското му пътуване - неговата индивидуална среща в сряда с Владимир Путин.

"Путин определено иска да бъде равен на американския президент. Иска да бъде уважаван при неговите условия", съгласна е политическият анализатор Лилия Шевцова. "Путин иска да демонстрира мачо мускули и да бъде член на клуба."

История и надежди

Изборът на Женева като място на събитието ни връща към срещата от Студената война през 1985 г . - първата среща на върха между Роналд Рейгън и Михаил Горбачов. Но има малка перспектива събитието от тази седмица да съвпадне с това или за лична връзка, или в политически спектър.

 Белият дом казва, че целта му е "стабилна" и "предсказуема" връзка с Русия. Но да кара хората да гадаят и да бъдат предпазливи е начинът на управление на Владимир Путин, откакто неговите "малки зелени човечета" влязоха в Крим през 2014 г. и полуостровът беше анексиран от Украйна.

Това беше началото на спада в отношенията между Русия и САЩ.

"По-осъществима цел би била да се провери къде лежат "червените линии" на другия", предлага Шевцова, както и "разбирането, че диалогът е пътят обратно от пропастта".

"Ако не говорят, Русия ще стане по-непредсказуема", твърди тя.

Могат ли да постигнат нещо?

Този уикенд Владимир Путин заяви пред държавната телевизия, че има "въпроси, по които могат да работят заедно" със САЩ, като се започне с нови преговори за контрол на ядрените оръжия, обсъждат се регионални конфликти, включително Сирия и Либия, и климатичните промени.

"Ако можем да създадем механизми за работа по тези въпроси, тогава мисля, че можем да кажем, че срещата на върха не е била напразна", аргументира се руският лидер.

Някои в Русия предполагат, че примирието в "дипломатическите войни" също може да бъде възможно: САЩ експулсира десетки руски дипломати и затваря две съединения през последните години; сега на мисиите на САЩ в Русия трябва да бъде забранено да наемат местни жители, което означава драстични съкращения на услуги, включително визи.

Москва може да позволи на своя посланик да се върне във Вашингтон като минимална стъпка.

САЩ също ще повдигнат съдбата на своите затворници в Русия, включително Пол Уилан, който беше арестуван през 2018 г. и осъден за шпионаж. Обвинение, което той винаги е отричал.

Русия наскоро поднови настояването си за размяна на затворници, но досега условията бяха невъзможни за САЩ, а  едностранен жест на щедрост от страна на Путин изглежда малко вероятен.

Враждебен Запад

Напоследък руският президент се е постарал да подчертае възгледа си към Запада като враждебен.

Този месец на икономическия форум в Санкт Петербург той отново заяви, че САЩ искат да "сдържат" развитието на Русия.

Няколко дни по-рано той заплаши да "избие зъбите" на всеки чуждестранен агресор, който иска да "захапе" Русия, настоявайки, че светът трябва да се събуди за възстановения статут и сила на страната.

"Очевидно той вярва, че САЩ са противник, който не желае силна Русия и не мисля, че тази визия ще се промени", казва Кортунов.

Въпреки това той твърди, че Русия може да се стреми да намали напрежението с една или две стъпки.

Охлаждане

"Като рационален политик Путин би искал да намали разходите и рисковете, свързани с тази състезателна връзка", смята Кортунов.

Това включва икономически санкции: последният кръг ограничи капацитета на правителството да набира средства, а нови наказания може да бъдат наложени по-нататък, добавяйки повече напрежение към икономиката през ключова изборна година.

"Руската общественост вече няма апетит за "победи" на външната политика като заместител на решаването на изгарящи социални и икономически проблеми у дома", казва Кортунов. "Каквото и да иска Путин, не мисля, че може да спечели нищо вътре в страната чрез ескалация."

Неизбежна лекция

Това, което Владимир Путин не иска, но е подготвен за него, е лекция за правата на човека - включително случая с Алексей Навални.

Политическите служби на Навални и антикорупционната организация току-що бяха забранени като "екстремистки" от московски съд, решение, което лесно би могло да бъде отложено до срещата на върха.

Вместо това изглежда, че времето трябва да изпрати съобщение: че Владимир Путин ще продължи да смазва несъгласието и това не е въпрос, с който Америка може да се справи.

"Байдън ще изпее своята песен - прелюдията си за Навални и правата на човека, а след това Путин ще изпее своята песен - че САЩ са същите", сухо прогнозира Шевцова.

"Но фактът, че се провежда тази среща, означава, че след "ордьовъра" по човешките права те ще преминат към основното ястие. И то ще бъде: нека направим нещо, за да намалим напрежението."

Коментари Напиши коментар

97

Яница

преди 1 месец

Срещата на Г 7, и эатвърждаването на страгическата блиэост между Великобритания и САЩ и срещата на НАТО целият да покажат състояние на сила, което е "желано", но е недостижимо и част от миналото!!! Силният раэбира единствено от сила, голямата игра тепърва эапочва!!! Русия постигна технологичното превъэходство на ниво въоръжение и стратегически оръжия, а това наруши не само баланса на стария ред, но е и част от факторите, които водят до эакономерня КРАЙ на идеята эа американски световен ред!!!

96

FARAON

преди 1 месец

А КИТАЙЧО И КОРЕЙЧО СИ МИСЛЕХА, ЧЕ РАКЕТИТЕ СА ИСТИНСКИ :) И СВИВАХА УШИТЕ, ПОСЛУШНО :)

95

едно на нула

преди 1 месец

1:0 за Путин!