Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин подписа в петък закон, който потенциално може да бъде използван, за да се забрани поддръжниците на кремълския критик Алексей Навални да участват в избори, предава "Франс прес".

Законът забранява явяване на избори на служителите, членовете и спонсорите на организации, които са обявени за екстремистки.

Според критиците на закона той е последно действие за разправа с опозицията преди изборите за долната камара на руския парламент, които трябва да се проведат през септември. Законът беше одобрен миналата седмица от Съвета на федерацията - горната камара на руския парламент.

Руски съд трябва да обяви следващата седмица дали политическата мрежа на Алексей Навални е екстремистка организация.

Законът засяга не само членове и активисти на екипа на Навални, но потенциално десетки хиляди руснаци, които подкрепиха работата му с дарения. Лидерите на такива групи няма да могат да се явяват на парламентарни избори в продължение на пет години, докато членовете и тези, които са помогнали за финансирането на тяхната работа, ще получат забрана да се явяват на избори в продължение на три години.

Миналото лято Навални беше лекуван в Германия, след като беше отровен в Русия с нервно-паралитично вещество. След завръщането си той влезе за две години и половина в затвора по стари обвинения, напомня АФП.

Коментари Напиши коментар

20

Тварищть Джуждин

преди 11 месеца

Я сделаю закончики для моя вечность,неприкосновенние и правя для аннексирования цельiм Галлактике...Крьiм и Космось нашь да здраствует Роййся

19

Съветските болни

преди 11 месеца

Джуджин да издаде всеселенски закон за вечносста му и правото му да анексира целия космос

18

Анонимен

преди 11 месеца

Вие от небето ли падате?Новия закон няма нищо общоКрадецът е съден и с криминслно минало и без тоя закон не може фа участваДа ме говорим, че ще седи още 2 години в затвораАман от аматьори журналисти!