Снимка: БГНЕС

Взривените преди 7 години боеприпаси в Чехия, които са принадлежали на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев, са били стари и бракувани, твърди германското списание "Шпигел", цитирано от БНР.

Гебрев отрича, че мунициите са били предназначени за Украйна. Складът бил използван за стари муниции от времето на Варшавския договор, които не били предназначени за продажба.

Гебрев посочва, че не знае дали има пряка връзка между взривовете и атентата срещу него. Нашата фирма принадлежи към най-големите производители на едрокалибрени муниции в Европа. Тя е в националния списък с предприятия, които са от голямо значение за защитата на страната ни и нашите съюзници. Този бизнес е много строго контролиран и регулиран. Не можем да направим и крачка без одобрението на правителството - заявява Гебреб пред списанието.

Заради скандала с евентуална намеса на руските служби във взривовете в Чехия, Прага и Москва взаимно изгониха десетки дипломати на другата страна, а Русия обяви Чехия за неприятелска държава.           

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase