Снимка: БГНЕС

През 2020 година хакери атакуваха поне 9 федерални агенции в САЩ, а като виновник за нападението веднага бе посочена Русия. SolarWinds бе описана като най-сложната и мащабна хакерска атака, която света някога е виждал, но наистина ли Кремъл стои зад нея?

В ексклузивно интервю за кореспондента на BBC в Москва Стив Розенберг, ръководителят на руската Служба за външно разузнаване отрече, че агенцията му е свързана с мащабна кибератака в САЩ. Още повече - Сергей Наришкин предположи, че западното разузнаване може да е организирало операцията.

"Поласкан съм да чуя подобна оценка за работата на Службата за външно разузнаване, която аз оглавявам. Такава висока оценка. Но нямам правото да си присвоявам постиженията на други за свои", заяви Сергей Наришкин пред BBC. По думите му няма доказателства, които да показват, че Русия стои зад мащабната кибер атака. "Или поне те не са станали публични. Вие видял ли сте доказателства? Не. Нито пък аз", допълни той.

Наришкин казва, че неговата служба също  е провера разследване кой може да стои зад SolarWinds. Неговото предположение, разбира се, е Западът. Доказателствата му се позовават на документи, които са публикувани през 2013 година от Едуард Сноудън.

"В тези документи се споменава за "използване на тайно партньорство с водещи технологични и интернет компании в САЩ и Великобритания", това е публикувано във вестник "Гардиън", казва Наришкин и продължава: "за да се вмъкнат тайни уязвимости в комерсиялния софтуер." Не искам да твърдя, че тази хакерска атака е извършена от американските агенции или от една от тях, но въпреки това, повтарям, тактиката е сходна".

САЩ казват, че хакерите се подвизават в група, която носи имената The Dukes, Cozy Bear или APT29, за които има данни, че са свързани с руското разузнаване. Но Наришкин отрича това да е вярно.

"Всички тези обвинения в хакерски атаки, отравяне, намеса в изборите, които са отправени към Русия са абсурдни, а в някои случаи са жалки. В такъв разговор, между двама образовани хора, дори ми е неудобно да ги коментирам", заяви той. "Тези обвинения са част от лош криминален роман".

Запитан дали Русия е чиста монета, тъй като Москва винаги казва "не сме ние", когато е обвинена в нещо от САЩ, Наришкин отговаря: "Ако говорим за тези обвинения, които се разпространяват публично - да. Русия не участва. Затова наричам всички тези обвинения абсурдни".

Коментари Напиши коментар

47

СЕРЕГЕЙ

преди 2 години

РОСТАЦИТЕ НЕ КРАДАТ,А ВИНАГИ ВЗЕМАТ,КАКВОТО Ѝ Е НУЖНО И НИКОГА НЕ ЛЪЖАТ,ТЕ ПРОСТО ТАКА СИ ДИШАТ...ПРИРОДА...

46

Аз

преди 2 години

99% не вярвам на руснаците и 1 % се колебая дали казват истината.

45

Анонимен

преди 2 години

*** *** - ***.***