Снимка: БГНЕС

Отбелязваме Деня на Европа. Той  е посветен на мира и единството и в него си си припомняме идеята на френския външен министър Робер Шуман от 1950 година - за създаване на нова форма на политическо сътрудничество в Европа.

Днес е и Деня на победата. В Москва се очаква традиционния парад на Червения площад. Там вече се проведе генерална репетиция с участието на 12 хиляди военнослужещи, над 190 единици военна техника и 76 самолета и хеликоптера. В нощта на 8 срещу 9 май 1945 г. в източното берлинско предградие Карлохорст се състои официалната церемония по подписването на акта за безусловна капитулация на нацистка Германия.

Още по темата
 

С това се слага край на Втората световна война в Европа. Новината за капитулацията на Германия обикаля като светкавица целия свят, припомня Агенция "Фокус". В СССР тя е посрещната с особено грандиозно ликуване. Милиони хора излизат по улиците на градовете и селата в цялата страна. Москва отбелязва този ден с грандиозен салют.

Тази година Денят на Европа съвпада с Конференцията за бъдещето на Европа - форум, който ще даде възможност на европейските граждани до средата на 2022 година да изразят мнението си чрез специалната многоезична онлайн платформа за това каква промяна искат да настъпи в общността, предава БНР.

По време на обсъжданията на гражданите ще се даде възможност и за участие в дебати, посветени на приоритетните за съюза теми като - климатичните промени, здравеопазването и дигиталната трансформация.

Събитието ще бъде открито с церемония в Европейския парламент в Страсбург.

Въпреки споровете дали с тази конференция не се нарушават европейските договори, все пак днес тя ще направи първата си крачка. Програмата включва приветствено слово от френския президент Еманюел Макрон, председателя на Европарламента Давид Сасоли, председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и премиера на Португалия Антониу Коща от името на Съвета на ЕС. 27 студенти по програма Еразъм от всички страни-членки ще присъстват в пленарната зала, а около 300 граждани ще бъдат поканени да се включат дистанционно.

Целта на конференцията е на европейските граждани да бъде предоставена по-голяма роля при оформянето на политиките на ЕС. Като възможни теми в подписаната на 10 март декларация са посочени здравеопазването, климатичните промени, социалната справедливост, цифровата трансформация, ролята на ЕС в света, предизвикателствата на миграцията, сигурността. Тези теми съвпадат с водещите приоритети на Общността и с въпросите, повдигнати от гражданите в проучванията на общественото мнение.

 

Коментари Напиши коментар

69

Анонимен

преди 1 месец

ааа са стана ясно след брекекзита да не би Укетите са си свалили и отнесли дома нихните пана от борда на зградата за да докажат че екзита е брекноекзитен

68

Анонимен

преди 1 месец

като им видиш зградат как мяза на окрадена или недотепана от нахлуването на африканскитехуни е яасно защо дупките по нашите аХтубани трошат и соц и кап карите

67

Христо Христов

преди 1 месец

До Ива/61"защо има снимка на ЕС-то - което е политическа структура?" - снимката е на сграда на ес парламента, построена в противоречие с правилата на ес за търг - напоня на хората, че ес значи корупция и лицемерие.