Снимка: БГНЕС

Възможно е руският президент Владимир Путин и президентът на САЩ Джо Байдън да се срещнат през юни, заяви служител на Кремъл, цитиран от информационната агенция РИА Новости, предаде Ройтерс.

Служителят, Юрий Ушаков, поясни, че все още не е взето твърдо решение за провеждането на срещата.

Взимането на окончателно решение за срещата зависи от много фактори, каза още Ушаков, който беше посланик на Русия в Съединените щати от 1998 до 2008 г. Той изтъкна, че от американска страна има сигнали за намерение за провеждането на среща между двамата лидери, но отбеляза, че не се водят обсъждания на работно ниво за организирането на подобно събитие.

Отделно от Ушаков, руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости, заяви днес, че предложението на Байдън за среща с Путин е било възприето позитивно и в момента се обмисля, отбелязва Ройтерс.

По-рано този месец Байдън проведе телефонен разговор с Путин с цел да намали напрежението, предизвикано от струпването на руски войски на границата с Украйна, и му предложи среща, на която да обсъдят спорните въпроси, припомня Ройтерс.

Отношенията между Русия и САЩ се влошиха още повече, след като миналия месец в интервю с журналист американският президент Байдън изрази съгласието си с твърдението, че Путин е убиец, отбелязва Ройтерс.

Въпреки протестите на Москва, Съединените щати въведоха този месец серия от нови санкции срещу Русия заради предполагаемата й намеса в американските президентски избори миналата година, кибератаките, агресията срещу Украйна и други прояви, които намират за злонамерени, отбелязва БТА.

Путин взе участие миналата седмица във виртуална среща за климата, организирана от Байдън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase