Снимка: БГНЕС

През последните седмици Русия рядко излиза от новините.

Независимо дали е санкционирана от САЩ за предполагаемо хакерство и намеса в избори, или е заплашена с наказание заради отношението си към активиста Алексей Навални, Москва многократно е била критикувана от световните лидери. През последните седмици Кремъл струпа и множество войски по границите с Украйна, оказа се и замесен във взривяването на завод за боеприпаси в Чехия.

Докато се опитват да анализират следващите ходове на Русия, наблюдателите от Кремъл се борят с някои големи въпроси: Какво иска Русия? Какво мисли президентът Путин? И къде отива тази необятна държава?

Докато президентът Путин се подготвя за речта си за състоянието на нацията, Стив Розенберг от BBC изминава 3200 км източно от Москва до град Красноярск в Сибир, за да прецени настроението сред обикновените руснаци.

Художникът Василий Слонов вижда неща у президента Владимир Путин, които другите не могат. Според него, държавният глава е усъвършенствал перфектно умението да държи властта в ръцете си.

"Путин е символ на властта. Колос на патриотизма. Той е пъзел само с едно решение. Както и да се опиташ да разместиш парчетата на съвременна Русия, единственият образ, който ще се получи, е този на Путин. Някои хора са били премахнати, други арестувани, трети убити, отровени. Тази липса на промяна ще свърщи с размирици. Ще стигне точка на кипене, когато всичко ще бъде пометено и ще се сформира нов пъзел. Но засега това е реалността", казва той пред BBC.

Вместо намерения за политическа промяна, Кремъл внушава национална гордост и подозрения към Запада. Може да се каже, че Красноярск е географският център на Русия. Там всеки ход, всяка крачка на екипа на BBC е следен. Всеки ден една и съща кола кара зад автомобила на медията.

"Фактът, че сме следени, показва колко нервни са властите в Русия, колко са чувствителни към всяка потенциална критика към това, което се случва в стратата и също така - колко са подозрителни към Запада", казва Стив Розенберг. Когато отива да поговори с агента в автомобила, който ги следи, той му отговаря, че не ги преследва, журналистите "само си въобразяват разни неща".

Ксения Андреевна пък се надява, че нарастващите цени на храната ще са наистина само част от въображението й. Но това е реалността. "Цените са ужасяващи", казва тя. "Стандартът на живот спада. Трябва да намирам по-прости и некачествени храни."

За Ксения семейството е на първо място, най-вече синът й - Рома. Затова тя и съпругът й отбягват разговорите за политика. Те не ходят на протести, всъщност, малко руснаци го правят. Но това не означава, че народът се е примирил.

"Мисля, че хората просто се страхуват, защото ако шефът ти разбере, че си бил на протести и си бил арестуван, може да те уволни. Не мисля, че аз имам способността да променя нещо в тази държава. Бих искала Русия да е по-свободна, но не вярвам, че нещо ще се промени в близкото бъдеще", на мнение е Ксения.

Някои неща в Русия все пак се променят. Като сезоните. В зоогическата градина на Красноярск празнуват пристигането на пролетта с пиршество. За много руснаци краят на зимата носи надежда, че всичко ще се промени към по-добро, че животът ще се подобри.

"Мечките обичат компанията", казва Андрей Горбан, директор на зоогическата градина. Палачинките, които той приготвя не са за хората, а за кафявата мечка Руфиан. "Така стоят нещата тук - вярата в бъдещето ни помага да оцелеем. С благословията на Бог някой ден ще го построим. Русия не иска размирици. Не искаме промени чрез революция. Нашата цивилизация няма да оцелее още една революция."

Комунизмът обеща на руснаците светло бъдеще. Владимир Путин обеща само стабилност. Но някои хора се съмняват, че неговият нарастващ авторитаризъм може да осигури дори и това.

"Русия се е отправила към огромна катастрофа. Убеден съм. Неизбежно е. Като "Титаник", който се е отправил към айсберга. Не може да бъде избегнато. Както слънцето не може да не изгрее, така и тази катастрофа няма как да не се случи", на мнение е Василий Слонов.

Всеобщото чувство у обществото на Русия е несигурност. А това е и глобално притеснение, защото посоката, по която Кремъл поема, има последствия за целия свят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase