Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Не е изключена съгласуваност между Москва и Пекин за тестване на новата американска администрация, имайки предвид напрежението в Украйна и Тайван. Това заяви Мартин Табаков, политолог, в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

Според Табаков действията на Русия в Украйна са по-скоро опит за внасяне на смут в Киев и Вашингтон, отколкото прелюдия към конвенционален военен конфликт: "Няма как от конвенционален военен конфликт нито Русия, нито Украйна да спечелят”.

Той отбеляза, че “евентуалното облягане на такъв тип милитаристичен инструмент е възможно да се използва от Москва за получаването на отстъпки на дипломатическия фронт” - преди всичко от страна на Германия и Франция по отношение на казуса с Украйна.

Още по темата

Политологът обясни, че Русия държи нерешени конфликти между себе си и Украйна, защото по този начин прави членството на Киев в НАТО невъзможно. "Това, което се случва в Украйна, спъва интеграцията на Киев в евроатлантическите структури”, обясни политологът.

По думите на Табаков “Беларус и Украйна са не просто буфер срещу НАТО, но и буфер срещу демокрацията и западните практики”.

"Поради ниските културни граници между Русия - Беларус и Русия - Украйна всякакви западни практики като демокрацията, които могат да се установят в Минск или Киев, много лесно могат да бъдат ориентирани и в посока на самата Русия. Демокрацията в Русия е неудобство, затова страната използва тези две държави като буфери”, каза той пред Bloomberg TV Bulgaria.

“Украйна все по-често е част от маневрите на НАТО и обученията в Черноморския регион, което също дразни Москва”, добави експертът.

Той коментира и причините за намесата в конфликта на турския президент Реджеп Ердоган. “Все повече Турция и Украйна гледат на себе си като на партньори, които могат да задълбочат сътрудничрството си в контекста на руската доминация в Черно море”.

Друга тема, на която Табаков се спря, е напрежението между Иран и Израел. Според него то е показателно за опитите на Тел Авив да докаже по недвусмислен начин, че Израел е против възстановяването на ядрената сделка и завръщането на САЩ в нея.

Целият разговор във видеото.

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 3 седмици

Китайците гледат на Златната Орда (Улус Джучи) като част от разширеното китайско наследство (нищо, че е монголско то пак е част от Поднебесната). Новият Копринен Път има мисия да обедини това наследство. Границата е Урал. Дори Австралия се смята за "Нов Китай" понеже има теория, че те първи са стъпили там. Действително, имало е доста китайски златотърсачи заедно с първите заселници. В момента изкупуват огромни земеделски площи от Русия. Те, когато купят недвижимост, рядко я продават обратно.

26

Анонимен

преди 3 седмици

Демокрацията в Русия е неудобство??? По-ясно не може да се каже.

25

Анонимен

преди 3 седмици

Какво общо имат Русия и Китай? Освен граница. Китай е много напред. И е засега единствена алтернатива на САЩ в един мирен свят. А дребният диктатор умее само да дрънка с оръжие.