Снимка: БГНЕС

Русия обяви днес, че ще проведе "военни учения" близо до украинската граница, в отговор на "заплашителни" дейности на НАТО, в момент, в който Киев обвинява Москва, че струпва войници в съседство до общата граница, предаде Франс прес.

На пресконференция в Североморск, където е главната база на руския Северен флот, руският военен министър Сергей Шойгу каза, че за три седмици две армии и три поделения на въздушно-десантните войски са били успешно прехвърлени към западните граници на Русия за учения.

Министър Шойгу беше цитиран да казва, че НАТО планира да разположи 40 000 войници и 15 000 единици въоръжение и военна техника, включително стратегическа авиация, близо до руска територия, предадоха световните агенции.

Масираното и необяснимо струпване на руски сили близо до източната граница на Украйна и в Крим, анексиран от Москва от Украйна през 2014 г., през последните седмици засили напрежението между двете държави.

Русия днес нарече САЩ противник и предупреди, че американските военни кораби трябва да стоят далеч от Крим "за тяхно добро". Москва определи разполагането им в Черно море провокация, целяща да подложи на изпитание руското самообладание и обвини НАТО и САЩ, че превръщат Украйна в "буре с барут".

Шойгу подчерта, че в Полша и в балтийските държави се засилва групирането на войски на САЩ и в сравнение с миналата година интензивността на въздушното разузнаване е увеличена двойно, а тази на морското - един път и половина.

Шойгу каза още, че годишно алиансът провежда в Европа до 40 големи мероприятия по оперативна подготовка, които са с явна антируска насоченост. През пролетта на тази година обединените въоръжени сили на НАТО започнаха най-мащабното за последните 30 години учение "Дифендър Юръп - 2021", изтъкна руският военен министър.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който осъди значителното и неоправдано военно укрепване от страна на Русия, прие в Брюксел украинския външен министър Дмитро Кулеба, а американският военен министър Лойд Остин обяви изпращането в Германия на допълнителни 500 американски военни,  бележейки обрат в плановете на бившия президент Доналд Тръмп за изтегляне на около 12 000 американски войници от тази страна.

"Чудесна новина е, че не само президентът Байдън обяви, че плановете за изтегляне отпадат, а и че напротив, тези войски в Германия ще бъдат увеличени", заяви Крамп-Каренбауер, която определи решението като "много силен знак за единство".

В момента в Германия са разположени 34 500 американски военни. Новите 500 войници ще бъдат разположени за постоянно в района на Висбаден от есента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase