Снимка: Bulgaria ON AIR

Покачва се напрежението между Русия и Украйна, а в последните дни двете държави си размениха сериозни предупреждения. Каква е ролята на България в размразения военен конфликт?

"Русия използва сценарий за създаване на буферни зони между себе си и все по-нарастващото влияние на НАТО - най-вече на САЩ. В момента Донецк и Луганск са много важни зони. Ако се създаде такъв тип автономна зона под въздействието на Русия, заедно с Крим те биха създали много голям пояс за противодействие. Руските интереси ще бъдат по-защитени. От север до юг Русия се обгражда с буферни зони и разполага все повече част в своите крайни зони, защото има рязко увеличаване на активността на страните от НАТО", заяви бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че България и Румъния ще застават все повече в авангарда на точката на конфликт с Русия - най-вече в Черно море. Ще виждаме все повече операции в Черно море с участие на български военни части, предположи гостът в студиото на Мария Константинова.

Още по темата


"Русия премести бойни кораби от Балтийско море в Черно море. Черно море ще стане много по-горещо в следващите месеци и България ще бъде авангарда на този конфликт", изтъкна Керемедчиев.

По думите му завършването на "Северен поток 2" е много важен стратегически проект за Русия, но също и за Германия и САЩ. А очакванията са за увеличаване на натиска срещу Русия.

"Същото се отнася и за "Южен поток", който минава и през България. Ако се завършат двата проекта, а Украйна бъде заобиколена и вече не е транзитна точка на руски газ към Европа, това още повече ще нагнети напрежението между Украйна и Русия", обясни Милен Керемедчиев в "България сутрин".

Той посочи, че евентуален служебен кабинет у нас ще забави някои реформи, които трябва да бъдат приети. Може би ще забуксува комуникацията ни с европейските институции, допусна бившият зам.-външен министър.

"Колкото по-бързо се създаде експертно правителство, което бързо да поеме щафетата и бързо да придвижи тези проекти, толкова повече бизнесът ще има възможност да усети глътка въздух", каза още Керемедчиев.
 

Коментари Напиши коментар

116

Анонимен

преди 3 седмици

До Анонимен 104
Няма проблем ! грабвай пушката и отивай да се биеш за краврските си приятели. ние, нормалните хорапредпочитаме да стоим ннастрана.Или даже да подпомогнем нашите братя руснаци срещу ФАЩ, които подкрепят лyди като вас,заради които не можем вече 30 г да дръпнем напред. "Демокрацията" по нашите земи трябва да се изкорени със сила.

115

...

преди 3 седмици

Никъде не е мястото на България в тоя конфликт. Мястото ни е при Швейцария.

114

Така е ..

преди 3 седмици

До *** мераклия 110 Какво ни е отнесло през ВСВ ? Отнесохме го между капките само с бомбандирани градове.Загиват около 1 500 души.При участие във войната колко българи щяха да загинат ? Голямото отнасяне е през 44-та година когато Ванка идва с танка и ни насажда социализъм.