Снимка: Instagram

Алексей Навални може да стане жертва на изтезания заради нарушаване на правилата на затвора, разкри  самият той в социалните мрежи.

Още по темата

В последния си пост във Facebook и Instagram водещият критик на Кремъл заяви, че многократно е обвиняван в нарушаване на правилата в скандалната наказателна колония № 2 в Покров, източно от Москва. 44-годишният Навални излежава присъда от две години и половина по обвинения в присвояване, които според него са политически мотивирани.

В публикацията си Навални обяснява, че през последните четири седмици е получил десет официални забележки от затворническите власти, включително шест от охраната. Постът е придружен от затворническа снимка, на която опозиционерът изглежда слаб, с обръсната глава, макар и усмихнат.

"Руските затвори имат две основни наказания: порицания и наказателна килия", започва своето обяснение Навални.  "Ако получите две забележки, можете да отидете в наказателна килия и това е неприятно, условията там са близо до изтезание", пише той в публикацията и добавя: "В моето портфолио на лош човек вече имам:

- Признат за предразположен към бягство в "Кремълската централа"

- 4 забележки за 2 седмици в следствения арест в Колчугино

- 6 забележки за 2 седмици в ИК-2 "Покров".

Той споделя, че служителите на затвора обмислят още предупреждения срещу него, а досега има 20 докладни.

Според публикацията той е порицан, защото "е станал от леглото десет минути преди "събуждането" и е носил тениска на среща с адвокатите си. Навални нарекъл видео лекцията "идиотска" и отказал да "излезе и да се упражнява, като вместо това поискал от началника на отдела кафе".

"Порицанията се издават от седемчленен състав. Когато ми се скараха, седнал под портрета на Путин, си спомням как бях навикван от учителите в училище. Много е подобно", пише опозиционерът.

"Очаквам порицание с формулировката "усмихна се широко, докато по разпоредби денят беше определен за страдание", шегува се още Навални.

Затворниците се сблъскват със злоупотреби от страна на охраната, ако нарушават строгите правила на администрацията на колонията, твърди той. Затворниците също така са насърчавани да контролират и наблюдават други затворници.

Миналата седмица Навални заяви, че страда от силни болки в гърба, както и изтръпване на краката и се оплака, че медицинският персонал не е успял да го лекува правилно.

Той беше арестуван в средата на януари при завръщането си в Русия от Германия, където прекара месеци, възстановявайки се от почти фатално отравяне с "Новичок" през август, за което обвинява Кремъл.

Навални обвини Путин, че е поръчал опита за убийство, което руският премиер отрече, отхвърляйки инцидента като част от западната кампания за дезинформация, която цели да го дискредитира.

Изглежда, че властите предприемат репресии срещу съюзниците на Навални. Иван Жданов, ръководител на фондацията за борба с корупцията на Навални, разкри днес, че баща му е бил настанен в следствения арест, обвинен в корупция.

Фондацията е известна с разследването си, публикувано в YouTube за двореца на руския президент на Черно море за милиарди долари. Видеоклипът в YouTube събра 115 милиона гледания.

Жданов обвини Кремъл за ареста на баща си и свърза наказателното дело със собствената си политическа дейност. "Това е най-лошото нещо, което може да се случи" добави той.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Алексей Навальный (@navalny)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase