Снимка: БГНЕС

Най-резкият удар срещу руския президент Владимир Путин не беше скорошният епитет на президента на САЩ Джо Байдън "убиец", а подигравките от арестувания кремълски критик Алексей Навални, който го нарече "дядо в неговия бункер".

Още по темата

Отдалечен от обществеността и заобиколен от служби за сигурност, Путин до голяма степен е отделен от войната с COVID-19 чрез специална камера за дезинфекция на посетители. Определението, което Навални даде, със сигурност  преобърна имиджа на Путин: вече не е руска мечка, а смущаващ се старец. Затова Кремъл трябваше да предприеме действия, публикувайки кадри на 68-годишния Путин, представен като динамичен лидер с години пред себе си, и нападайки 78-годишният Джо Байдън като измамник.

Членът на парламента Петър Толстой заяви, че Байдън е имал "политическа деменция". Водещият на държавната телевизия Дмитрий Кисельов нарече президента "американският пациент", отбелязвайки, че "в един момент трябва да се изправите срещу неизбежното" напредване на възрастта. Кисельов радостно излъчи кадри от преди дни, когато Байдън се спъна по стълбите към Air Force One с банера на екрана, който гласеше "Отнесени от вихъра"

Байдън предизвика възмущение в Русия, след като се съгласи в интервю за ABC News на 17 март, че Путин е "убиец". Но някои руски анализатори твърдят, че Байдън е дал на Путин точно това, от което се нуждае, с неговата партия "Единна Русия", чиято популярност потъва точно преди изборите пред тази есен.

Байдън накара Путин да изглежда мощен, изправен пред външен враг, вместо да се опитва да се пази от пандемията.

"Що се отнася до вътрешната политика, коментарът на Байдън помогна на Путин, защото той изчерпваше темите си", каза политическият анализатор Константин Гаазе от Московския център Карнеги пред The Washington Post. "Антиамериканизмът е нещо, което може да се нажежи. Основният режим е анти-западен и не се използва за първи път или за последен път."

Редакционна статия в деловия вестник "Комерсант" прогнозира, че "благодарение на Байдън" обединена Русия на Путин може да спечели всяко място в долната камара на парламента.

"Джо Байдън изглежда е стартирал основна тема за обединяване на обществото около Владимир Путин преди изборите за Дума през септември“, се казва в текста. "Времето за помощ на Байдън не би могло да бъде по-добро. Образът на враг, експлоатиран от 2014 г., беше започнал да избледнява."

Путин, който никога през живота си не е разисквал вътрешнополитически опонент, предизвика Байдън на жив дебат на 18 март (сякаш дебатите на живо между световните лидери са нещо нормално). Но след това руският лидер се отправи към сибирската тайга за уикенда, когато започна да се измъква от своето затворничество.

Кремъл е силно чувствителен към това как изглежда Путин. Той яростно отрече декемврийски доклад на руския разследващ център "Проект", че президентът всъщност живее в Сочи на Черно море и е построил копие на своя офис в Ново-Огарьово извън Москва в резиденцията си в Сочи, за да скрие този факт. "Проект" цитира  на полетни записи и източници от Кремъл.

През януари Путин беше защитен от разследването на Навални в YouTube за огромен дворец на Черно море, озаглавен "Дворецът на Путин: История на най-големия подкуп", гледано повече от 115 милиона пъти. Кремъл отрече дворецът да е построен за Путин, а старият приятел и партньор по джудо на президента, милиардерът Аркадий Ротенберг, по-късно претендира за собственост.

Междувременно Русия беше ударена с нови санкции от САЩ и Европейския съюз заради отравянето и последващото задържане на Алексей Навални. Възможни са и допълнителни санкции. Русия отрича каквато и да е роля в отравянето.

Арестът на Навални през януари след завръщането му в Русия - и поредица от драконовски закони за смазване на несъгласието - предизвика протести в над 100 руски града и гняв сред младите руснаци, много от които смятат Путин за непоколебим, репресивен и студен.

Но Путин наскоро отново се появи в полезрението на обществеността. Той привлече препълнена, развеселена тълпа на московския стадион "Лужники", за да отбележи годишнината от анексирането на Крим през 2014 г. от Украйна.

След това Путин заведе журналистите от басейна на Кремъл в Тува в Сибир, където се движеше през снежна гора с тежка кола с висока проходимост и отпиваше чай на селска маса на открито. Събитието беше планирано много преди коментара на Байдън за "убиеца", но даде шанс на Путин да се представи като природолюбив, истински мъж.

В четвъртък Путин обеща множество нови пътувания след неотдавнашната му секретна ваксинация.

"Той казва на хората, че е в добро здраве и все още е близо до майката природа. Имаше силно послание към този електорат, че той е в тайгата и прави мъжествени неща", казва Гаазе.

В Сибир Путин носеше старомодно яке и панталон от овча кожа, а с него бе и министърът на отбраната Сергей Шойгу. Заглавията в прокремълските медии бяха дори по-големи от обикновено: "Най-редките снимки! Руският президент никога не е бил виждан по този начин!" Едно изображение показва как той скача от шофьорската седалка.

"Просто не показвайте това на Байдън", написа в Twitter журналистът Дмитрий Смирнов.

Независимата социологическа агенция "Левада" съобщи този месец, че подкрепата за партията на Путин е спаднала до осемгодишно дъно, като само 27% са готови да гласуват за нея, ако изборите трябва да се проведат на 14 март. Противопоставянето на Путин да остане на власт след 2024 г., когато изтича настоящият му мандат, достигна рекорд от 41% в проучването на "Левада" през февруари, в сравнение с 48%, които биха искали той да остане на власт.

На среща миналия месец с редактори на вестници Путин изложи своята идеология, хвалейки се с патриотизма на Русия и нейния уникален "генетичен код", който я отличава от Запада. Според него Русия е млада, жизненоважна нация "в движение" в сравнение с други застаряващи общества.

Но Гаазе казва, че тази идеология има ограничена привлекателност и че ерата на Путин за политическа неуязвимост показва признаци на умора. "По същество той е съветски човек, който не може да преправи Съветския съюз, но се опитва с всички сили да го направи", обяснява той. "Той смята, че е единственият човек там, който разбира мисленето на обикновените руснаци."

За много хора, казва Гаазе, разговорите на Путин за руското достойнство и оплакванията от западни обиди към руската ваксина "Спутник V" не отекват дълбоко. "Това не е първата или третата или дори петата мисъл на обикновените руски граждани", казва той.

В руски съд Алексей Навални отново губи, но все още има последната дума.

В Русия строгите нови закони и засиленото непокорство в чужбина означават преминаването на Путин към безпрепятствен контрол

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase