Снимка: БГНЕС

Има фотосесии, има президентски фотосесии, а след това има президентски фотосесии на Владимир Путин. Рядко има лидери, прегърнали сценичната публичност с толкова креативен, но клиширан плам, не просто подхранвайки глобалното желание за карикатура върху себе си, но всъщност създавайки я.

Преди няколко дни бяха публикувани поредните пропагадни снимки на Путин от сибирската тайга, докато отношенията със САЩ ставаха все по-мразовити, а описанието на руския опозиционен лидер Алексей Навални за президента като "Владимир, отровителят на долни гащи" все още отеква във въздуха.

В поредица от снимки на Путин по време на разходка през уикенда до снежната сибирска тайга, 68-годишният президент е показан в обичайната си любима обстановка - на открито, показвайки връзката му с природата, мъжката твърдост и оценката на страната. В необятността на до голяма степен празния пейзаж, той се очертава като център на кадъра. Вероятно това е идеята.

За да бъдем конкретни, той е уловен сякаш случайно! Изглежда сериозно и стоманено зад волана на покрит с камуфлаж всъдеход, толкова гигантски, че изглежда нищо не може да го спре, позирайки до коляното в снежна пряспа, докато носи плюшено, но уютно яке от овча кожа, подходящи панталони и водолазка от слонова кост. Спокойно се придвижва по хлапав мост над замръзнала река със своя министър на отбраната Сергей Шойгу, изоставащ отзад, а след това се наслаждава на готин пикник на открито с колбаси и питки, заедно с Шойгу, който носи подходящо облекло, на маса, покрита с бял плат, одеяла от кожа, хвърлени над пейките и метални чаши, вдигнати в хармония. Студ? Какъв студ?

Повечето политически лидери предпочитат стандартни снимки, на които изглеждат сериозни и упорити по време на работа в офиса. Президентът Обама например често позираше зад бюрото си със запретнати ръкави. Президентът на Франция Еманюел Макрон публикува видео за неговия официален портрет, изобразяващо как внимателно подрежда различни символични аксесоари на бюрото си.

Но Путин винаги е избирал различен подход - този, който набляга на физическото и говори за стари стереотипи за мъжественост, сила и мачизъм, за добро здраве. Видът, който ви позволява да останете в офиса за дълго време.

Този метод се превърна в нещо като абсурдистка форма на изкуство, пишат от The New York Times

Той беше изобразен, например, в подобен костюм от овча кожа през 2010 г. - макар и без съответстващата кожена шапка и ръкавици. Яздеше през сибирския сняг на кон, а на пътуване до руската Арктика бе прегърнал полярна мечка. Той е карал мотор в черна кожа (снимка, която беше толкова популярна, че британска компания Matchless London, кръсти яке в негова чест), играл е хокей на лед и е тренирал с руския отбор по джудо.

Този образ на екшън човек достига своя апогей през 2017 г., когато Путин е заснет гол до кръста, докато ловува и по друг начин упражнява мъжествени дейности в Сибир на открито. След това го хванаха да се пече без риза на слънце, с очи, скрити от черни очила.

"Как можеш да не гласуваш за такова тяло?"- попита тогава московски вестник. Вероятно изглеждаше само като риторичен въпрос.

Към 2019 г. Путин насочи създаването на кадри, които се позовават на връзката му със земята, а не на господството му върху същата, позирайки, докато седи мирно в поле, стиснал букет от диви цветя, които вероятно е набрал сам или е полегнал на скала.

Новите снимки в Сибир са напълно в съответствие с тази традиция. Ако те не са съвсем фини - всъщност създаването на изображения е толкова очевидно, че е вдъхновило немалко подигравки и миймове в социалните медии.

Но това, което е странно, е, че Владимир Путин отказа да се снима, докато получава ваксината срещу COVID-19. Да, руският президент обича да се снима без риза, но очевидно да бъдеш сниман, докато получаващ първата си доза от един ваксинат срещу COVID, е стъпка, която отива твърде далеч. "Що се отнася до ваксинирането пред камера, той никога не е бил фен на това, той не го харесва", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от The Guardian. "Ще трябва да вярвате на думата ни", добави Песков.

68-годишният Путин също не каза и коя ваксина е получил, като Кремъл споделя само, че е получил една от трите руски ваксини.

Решението на Путин да не бъде заснет как получава дозата е в рязък контраст с куп други световни лидери, включително американския президент Джо Байдън и британския премиер Борис Джонсън.

Освен това той пропусна възможността да се присъедини към нарастваща кохорта от европейски лидери, които се чувстваха принудени да свалят ризите си, за да получат ваксината, вместо просто да запретнат ръкав. Това накара потребителите в интернет пространството първо да се зачудят, защо лидерите се събличат пред камерата, а след това да започнат да се подиграват на новото "състезание по мерене на мускули". Най-новият участник в тази съмнителна зала на славата беше украинският президент Владимир Зеленски, правейки срамежливостта на Путин още по-любопитна.

Очевидното му нежелание да се появи пред камерата, за да се ваксинира, идва в решаващ момент в разклатената програма за ваксинация в Русия. Говорейки на телевизионно заседание на правителството тази седмица, Путин разкри, че само 6,3 милиона руснаци са получили своите COVID ваксини - около 4% от населението на страната.

Путин каза на срещата: "Ваксинацията, разбира се, е доброволно решение за всеки човек. Това е лично решение на всеки човек."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase