Снимка: БГНЕС

В десетки градове на Русия започнаха масови протести в подкрепа на опозиционера Алексей Навални. Повече от 500 души са задържани до момента в цялата страна, сочат данни на правозащитната организация ОВД-Инфо, съобщи БНР.

В десетки градове днес е провеждат нови протести в подкрепа на Навални. Властите правят всичко възможно да ги предотвратят.

Още по темата

От щаба на Навални в последния момент смениха мястото на протеста в Москва, тъй районът около Лубянския площад, където се намира сградата на Федералната служба за сигурност предварително беше отцепен от полицията. Седем централни станции на метрото бяха затворени, променени бяха и маршрутите на наземния градски транспорт. Големи групи хора започнаха да се събират около метростанциите „Сухаревская“ и „Красные ворота“, които също са в централната част на града. Малко преди обед стана известно, че и те вече са затворени. Полицията започна да задържа протестиращите.

По данни на московските власти в неразрешените протести участват около 300 души.

Във вторник съдът ще заседава по искането на Федералната служба за изпълнение на наказанията условната присъда на Алексей Навални от 2014 г. по делото „Ив Роше“ да бъде заменена с ефективна.

По-рано министерството на вътрешните работи предупреди, че участниците в незаконни масови мероприятия носят административна отговорност. Генералната прокуратура поиска да бъде блокиран достъпът до социалните мрежи, които публикуват информация за протеста. Няколко близки съратници на Навални бяха поставени под домашен арест. Те за заподозрени за това, че призивите им за участие в протестите на 23 януари са довели до нарушаване на противоепидемичните мерки. Тогава бяха задържани повече от 4 хиляди души в десетки градове на Русия. Образувани бяха 21 наказателни производства.

Навални бе арестуван при завръщането си в Москва от Берлин на 17 януари т.г. Там той се възстановяваше след предполагаемо отравяне в родината си, за което германските власти твърдят, че е с вещество близко до „Новичок“.

Миналата неделя в десетки руски градове имаше протести в подкрепа на опозиционера.

Подобни акции имаше и в други държави, включително у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase