Снимка: БГНЕС

Как ви звучи - Доналд Тръмп шпионин на КГБ? Според агента Юрий Швец, именно това цели Русия в продължение на 40 години. В нова книга бившият служител на тайните служби разкрива, че вече бившият президент на САЩ е култивиран като руски актив в продължение на 40 години и се оказа толкова готов да разпространява антизападната пропаганда, че в Москва имало дори празненства.

Юрий Швец, изпратен във Вашингтон от Съветския съюз през 80-те години, сравнява Тръмп с "Кембриджската петорка" - британския шпионски пръстен, предавал тайни на Москва по време на Втората световна война и ранната Студена война.

Сега Швец е на 67 години и е ключов източник за американския "Компромат" - нова книга на журналиста Крейг Унгер, чиито предишни произведения включват "Дом на Тръмп, Дом на Путин". Книгата изследва и връзката на бившия президент с опозорения финансист Джефри Епщайн.

"Това е пример, когато хората са били вербувани, докато са били просто студенти, а след това са се издигнали на важни позиции. Нещо подобно се случи и с Тръмп", казва Швец пред The Guardian.

През осемдесетте години Швец, майор от КГБ, е работил като кореспондент във Вашингтон за руската информационна агенция ТАСС. През 1993 г. се премества за постоянно в САЩ и получава американско гражданство. Той работи като следовател по корпоративна сигурност и е бил партньор на Александър Литвиненко, убит в Лондон през 2006 г.

Унгер описва как Тръмп се появява за първи път на радара на руснаците през 1977 г., когато се жени за първата си съпруга - чешкия модел Ивана Зелникова. Тогава Тръмп става обект на шпионска операция и е наблюдаван от разузнавателната служба на Чехословакия в сътрудничество с КГБ.

Три години по-късно Тръмп отваря първия си голям имот - хотел Grand Hyatt New York близо до гара Grand Central. Той купува 200 телевизора за хотела от Семьон Кислин, съветски емигрант, който е съсобственик на електрониката "Джой Луд" на Пето авеню. Според Швец "Джой Луд" е контролиран от КГБ, а Кислин е работил като т. нар. "агент за наблюдение", който е определил младия бизнесмен Тръмп като потенциален актив. Кислин отрича да е имал връзка с КГБ.

Тогава, през 1987 г., Тръмп и Ивана за първи път посещават Москва и Санкт Петербург. Швец казва, че той е бил поласкан от думите на оперативни служители от КГБ, които са му подхвърляли идеята да влезе в политиката.

Бившият майор си спомня: "За КГБ това беше очарователна офанзива. Те бяха събрали много информация за личността му, за да знаят кой е. Усещането беше, че той е изключително уязвим в интелектуално и психологическо отношение и е склонен към ласкателства. Това е, което те експлоатираха. Те играеха играта, сякаш бяха изключително впечатлени от личността му и вярваха, че това е човекът, който един ден трябва да бъде президент на Съединените щати: именно хора като него могат да променят света. Нахраниха го с тези така наречени активни думи. Така че това беше голямо постижение за активните мерки на КГБ по това време."

Скоро след като се завърнал в САЩ, Тръмп започнва да проучва кандидатурата за републиканската номинация за президент и дори проведе предизборен митинг в Портсмут, Ню Хемпшир. На 1 септември той публикува реклама на цяла страница във вестниците Ню Йорк Таймс", "Вашингтон пост" и "Бостън Глоуб" със заглавие: "Няма нищо лошо в американската политика за външна отбрана, която малко твърдост не може да излекува."

Рекламата предложи някои крайно неортодоксални мнения в Америка за студената война на Роналд Рейгън, обвинявайки съюзника Япония в експлоатация на САЩ и изразявайки скептицизъм относно участието на САЩ в НАТО. Той използва формата на отворено писмо до американския народ "защо Америка трябва да спре да плаща, за да защити държави, които могат да си позволят да се защитят".

Странната намеса била повод за учудване и ликуване в Русия. Няколко дни по-късно Швец, който вече се бил върнал у дома, беше в централата на първата главна дирекция на КГБ в Ясенево, когато получава доклад, в който  рекламата е обявена като успешна "активна мярка", изпълнена от нов актив на КГБ.

"Беше безпрецедентно. Доста добре съм запознат с активните мерки на КГБ, започващи в началото на 70-те и 80-те години, а след това и с активните мерки на Русия и не съм чувал за нищо подобно, докато Тръмп не стана президент на тази държава - защото е просто глупаво. Трудно беше да се повярва, че някой ще застане зад неговото име и че ще впечатли истински сериозни хора на запад, но го направи и в крайна сметка този човек стана президент. “

Победата на Тръмп на изборите през 2016 г. отново беше приветствана от Москва. Специалният съветник Робърт Мюлер не установи конспирация между кампанията на Тръмп и руснаците. Но проектът Москва, инициатива на Центъра за американски фонд за напредък, установи, че екипът на Тръмп за кампанията и прехода има най-малко 272 известни контакта и поне 38 известни срещи с оператори, свързани с Русия.

Швец, който е извършил свое собствено разследване, казва: "За мен докладът на Мюлер беше голямо разочарование, защото хората очакваха, че това ще бъде задълбочено разследване на всички връзки между Тръмп и Москва, а всъщност това, което получихме, беше разследване на просто свързани с престъпността въпроси. Нямаше аспекти на контраразузнаването в отношенията между Тръмп и Москва."

Според Швец книгата му ще продължи там, където Мюлер е спрял.

Унгер, автор на седем книги и бивш редактор на списание Vanity Fair, каза за Тръмп: "Той беше перфектната цел в много отношения: суетата му, нарцисизмът го направи естествена мишена за вербуване. Той беше култивиран в продължение на 40 години, точно до избирането му. "

 

Коментари Напиши коментар

159

Анонимен

преди 3 месеца

предателите никой не ги обича

158

Анонимен

преди 3 месеца

Да-а!Как Историята си прави шеги - след руската болшевишка революция,направена за установяване на ВЕЧЕН комунизъм,САЩ събират международна коалиция от 14 държави и осъществяват интервенция в Русия!

Сега с назряващата джендърско-комунистическа революция в САЩ е време Русия да събере коалиция от антиджендърскокомунистически държави.за да осъществят такъв десант в Джендърия!!

157

Г.Х.Андърсън

преди 3 месеца

поръчкови краварски приказки