Снимка: БГНЕС

Навярно някога сте попадали на мита, че съветските военни са провеждали експерименти, свързани с четенето на мисли. Звучи като част от фантастичен филм, но всъщност се оказа, че в мита има части истина. СССР наистина се е опитал да използва екстрасензорното възприятие или "шестото чувство", за да придобива информация. Наскоро декласифицирана бележка от агентите на ЦРУ през 1991 г. доказва това.

В бележката, публикувана от Black Vault, са описани двама руски учени, които провеждат експерименти за екстрасензорното възприятие, познати като ESP - това е способността да получават информация или да влияят на физически обекти, използвайки само ума си. Агентите на ЦРУ отбелязват, че един от руските учени е "усъвършенствал" своите методи.

Не е ясно за каква цел е служил декласифицираният документ, но той описва странните изследвания на двама съветски учени - Константин Бутейко и Влаил Казначеев, които провеждали експериментите ESP през 80-те години.

Константин Бутейко е описан като ученият "усъвършенствал своя метод" за ESP, като провежда експерименти, при които поставя доброволец в средата на стая, в която има две вдлъбнати огледала от противоположните страни. Документът отбелязва, че изследователите вярват, че "огледалата фокусират психическата енергия".

Медицински специалист "се концентрирал върху предаването на психическа енергия на пациента, както и съпричастно да изпитва дискомфорта на пациента" в опит да "предаде биоенергия" на пациента и да му помогне да контролира или лекува различни заболявания, вариращи от астма до сърдечни заболявания.

ЦРУ отбелязва, че изследователският институт, в който е работил Бутейко, е получил 450 000 рубли за изследване на ефекта на агент Orange, хербицид, използван в химическа война, върху имунната система на човека. През 1987 и 1988 г. около 3000 пациенти са били подложени на "нетрадиционно медицинско лечение" в института, включително "използването на психични методи".

Вторият учен, Влаил Казначеев, е описан като "добре познат авторитет в използването на ESP" и е помогнал да се проведат експерименти, при които доброволците "се опитват да си предадат изображения на геометрични фигури като квадрати или кръгове".

Джон Грийнвалд, създател на уебсайта Black Vault, заяви, че документът му е предаден през ноември 2020 г., след като е подал искане за архив до Агенцията за разузнаване на отбраната за документи, свързани с ESP.

Първоначално агенцията заявила, че е открила архиви на ЦРУ, които са били класифицирани, но след като Гринуолд подава жалба, агенцията декласифицира един от документите и го прави публично достояние. В писмо до Гриневалд ЦРУ заявява, че един документ за ESP трябва да остане класифициран.

ESP е обект на очарование и легитимни изследвания в Русия и САЩ, но дали това е истински феномен, е обект на силен дебат в научните среди. Няколко мита гласят, че САЩ също са изпращали агенти, "четящи мисли", за да шпионират Русия.

Преди няколко дни Джон Грийнвалд публикува на уебсайта Black Vault цялата информация на ЦРУ, която агентите са събрали относно НЛО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase