Снимка: архив, БГНЕС

Руските власти арестуваха днес още привърженици на държания под стража опозиционер Алексей Навални, други се очаква да бъдат изправени на съд ден преди насрочените за утре демонстрации в цялата страна, предаде Франс прес.

Навални е поставен под стража най-малко до 15 февруари и му предстоят много съдебни процедури. Екипът му призова за протести утре в 65 руски града с искане опозиционерът да бъде освободен. Властите подчертават, че тези прояви са неразрешени и незаконни.

След като арестува вчера редица съратници на мразения от Кремъл дисидент, полицията поднови днес тези действия, като задържа координаторката на щаба на Навални в далекоизточния Владивосток Екатерина Ведерникова и сътрудничката на щаба в Новосибирск Елена Носковец. За тези арести съобщиха екипът на опозиционера и неправителствената организация "ОВД-Инфо".

Арестуваните вчера - Любов Собол, изгряваща звезда сред активистите на движението, и говорителката на Навални Кира Ярмиш, се очаква днес да бъдат изправени пред съда заради призиви към демонстрации, определени като незаконни.

Още по темата

Адвокатката на Ярмиш Вероника Полякова заяви пред АФП, че нейната довереничка може да получи 10 дни лишаване от свобода. Собол може да бъде наказана с 30 дни затвор, но както при предходни арести може да се отърве и само с глоба, тъй като има малко дете.

Полицията държи на прицел също така Георгий Албуров, участник в антикорупционните разследвания на опозиционера, и Владлен Лос - адвокат на неговата организация с беларуско гражданство, на когото е наредено да напусне страната.

Вчера бе задържана и Анастасия Панченко, отговорник на екипа на Навални в южния град Краснодар.

Кремъл, прокуратурата и вътрешното министерство отправиха предупреждения гражданите да не участват в утрешните протести.

Държавният регулатор "Роскомнадзор" заплаши социалните мрежи с глоби, ако не премахнат призивите за демонстрации.

След като бе арестуван в неделя, Алексей Навални във вторник отвърна на удара, като разпространи данни от разследване за огромен и разкошен недвижим имот, използван според него от президента Владимир Путин, чието изграждане на брега на Черно море струвало над един милиард евро.

Тази сутрин обширният материал, съпроводен с над двучасово видео, бе събрал над 53 милиона гледания в YouTube - рекорд за разследване на Навални.

Опозиционерът бе арестуван на 17 януари при завръщането си след лечение в Германия поради предполагаемо отравяне през август, за което той обвинява Кремъл. Москва отхвърля твърденията му.
/БТА/

 

Коментари Напиши коментар

229

Недоразбрал

преди 1 месец

Трябва да си доста л уд,надъхано ру ско чавдарче или платен ру ски трол за да жумиш и да се правиш,че не виждаш разкритията на Навални за началото на краят на Мордор,ако всичко продължава по същия начин по който дж удже то върти на пръста си цял един народ?!Как може да си някакъв фил ако не си разбира се руб лофил и да не си зад това което Навални разкрива в полза на своя изстрадал народ?!Значи Навални е ***,западен шпионин,представител на извънземните?!А това което показва в туба какво е?!

228

Пенсионер

преди 1 месец

До православен патриот 224 За Владимир късия военно любеца ли става въпрос ?Или за другия Владимир от 1917 година.Не че има голяма разлика , де.

227

Ти да видиш..

преди 1 месец

Дали вече руснаците започнаха да се усещат след 100 години ?Много бавно се развиват.