Снимка: архив, БГНЕС

Рускиня с понижен имунитет половин година е боледувала от COVID-19, в резултат на което в организма й са се развили 18 нови мутации на коронавируса. Това се казва в статия с описание на случая, публикувана от руски учени на сайта virological.org.

Става дума за пациентка на 47 години със злокачествена лимфома четвърти стадий. Тя се е заразила с коронавирус през април 2020 г. в болницата по време на курс химиотерапия. До 9 септември пробите й са били положителни за инфекцията.

Проведено е сравнително изследване на пробите, взети от пациентката през пролетта и в края на лятото. Разшифроването на генома е показало наличие на множество нови щамове, два от които са били като тези, открити у норките в Дания.

Още по темата

Авторите на труда уточняват, че един от щамовете при норките по-рано е бил открит от тях и у друг болен с отслабен имунитет, който е бил лекуван с плазма с антитела.

Професорът от катедрата по геномика и биоинформатика в Сибирския федерален университет, професор в Гьотингенския университет Константин Крутовски посочи, че по-заразният британски вариант на вируса (VOC-202012/01) вероятно първоначално се е появил в организма на имуносупресиран пациент.

По-рано шефът на руския център Гамалея Александър Гинцбург предположи, че в Русия може да се появи собствен национален щам на коронавируса, както това се случи във Великобритания. Гинцбург каза, че такава мутация най-вероятно вече съществува, но засега официално не е установена, пише lenta.ru.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase