Снимка: БГНЕС

Разследване на Bellingcat разкри самоличността на поне 8 агенти, които са следили Алексей Навални преди отравянето му с Новичок. Данните от телефонни разговори и самолетни билети показват, че екипът на ФСБ е бил като сянка на опозиционера по време на поне 30 пътувания.

Още по темата

Трима служители на ФСБ са последвали Навални до Новосибирск. След това го проследяват и до град Томск, където, според немски лекари, той е бил отровен с новичок. Служителите са членове на тайното звено за отравяне на ФСБ.

Те имат различен произход: медицина, химия и биооръжия, специални операции. Очевидната цел на подразделението е да елиминира хората, считани от руската държава за врагове, каза Bellingcat, цитиран от The Guardian.

Ето кои са мъжете, които стоят зад отравянето на Навални:

Алексей Александров, на 40 години, лекар

Алексей Александров използва името Алексей Фролов когато е под прикритие. Роден е на 16 юни 1981 г., през 2006 г. завършва медицинско училище в Москва. Работил е като спешен лекар, а по-късно и като военен лекар, преди да се присъедини към ФСБ през 2013 г.

Той е бил в Сибир, когато Навални е бил отровен. Бил е и в Калининград месец по-рано, когато всъщност е направен първия опит за отравяне на опозиционера.

Александров оперира под дълбоко прикритие с фалшиво име и горещи телефони. Това накара Bellingcat да идентифицира Александров / Фролов като "ключов оперативен служител" в последните опити на ФСБ да убие Навални.

Иван Осипов, на 44 години, лекар

Осипов използва името Иван Спиридонов за свое прикритие. Той е роден на 21 август 1976 г. Той изтрива всичките си социални мрежи през 2012 г.. Вероятно именно тогава се присъединява към ФСБ.

Владимир Паняев, на 40 години

Владимир Паняев е роден на 25 ноември 1980 г. в Сердобск, в руската област Пенза. Служил е в граничната служба на ФСБ. След това той е съосновател на компания, продаваща антибактериални лампи, преди да се присъедини към Института по криминалистика на ФСБ - известен още като фабриката за отрови.

Той живее в същата жилищна сграда в Москва като Навални. Bellingcat вярва, че това е "сюрреалистично" съвпадение.

След отравянето на Навални в Томск, адресната му регистрация е променена, а новият му дом очевидно се намира в централата на ФСБ в Лубянка, квартал в централната част на Москва.

Това са тримата мъже, които са били в Сибир през август, и които вероятно стоят зад отравянето на Алексей Навални. Поне още петима други агенти от същия отдел на ФСБ обаче са помагали по време на операцията срещу опозиционера.

Полк. Станислав Макшаков, военен учен

Твърди се, че Макшаков е ръководил заговора срещу Навални и е управлявал седемте оперативни работници, които са го осъществили. Той редовно комуникира с екипа на ФСБ, съобщи Bellingcat, позовавайки се на телефонни записи.

По-рано Макшаков е работил в Държавния институт за органичен синтез в затворения военен град Шихани-1, известен още като военна част 61469. Именно в тайните лаборатории на този институт съветските учени са разработили Новичок през 70-те години. 

Макшаков се отчита на генерал Кирил Василиев, директор на Института по криминалистика на ФСБ, според Bellingcat. Василев е подчинен на генерал-майор Владимир Богданов, бивш шеф на Института по криминалистика и заместник-директор на Научно-техническата служба на ФСБ. Човекът над Василиев е директорът на ФСБ Александър Бортников. Той от своя страна докладва директно на Владимир Путин.

Олег Таякин, 40 години, хирург

Той използва името Олег Тарасов, когато е под прикритие. Роден е на 6 декември 1980 г. Той е старши член на отряда за отравяне и обикновено координира други офицери. Служил е в свързана с ФСБ база за специални операции в южния руски град Йесентуки, както и във военно-космическата част 03523.

През 2004 г. Таякин е завършил медицинската академия "Пирогов" в Москва. Работил е като хирург, преди да се присъедини към Института по криминалистика на ФСБ.

Константин Кудрявцев, 41 години

Неговото прикритие е името Константин Соколов. Роден е на 11 април 1979 г. Кудрявцев е завършил Руската военна академия за химическа и биологична защита, преди да се присъедини към ФСБ.Служил е във военна част за химически оръжия в Шихани.

Алексей Кривощеков, 41 години

Роден на 11 април 1979 г. Работил в министерството на отбраната преди да се присъедини към ФСБ през или около 2008 г.

Михаил Швец, 43 години

Швец използва името Михаил Степанов, когато е под прикритие. Той е роден на 3 май 1977 г. Понастоящем адресната му регистрация в Москва е на улица "Трубецкая" 116 - адресът на Центъра за специални операции на ФСБ.

Базата е свързана с Вадим Красиков, когото германските власти обвиняват в убийство.

Красиков е прекарал няколко дни в базата, според Bellingcat, преди да пътува до Берлин, където е застрелял чеченско-грузински сепаратист. Метаданните предполагат, че Швец разделя времето си между работа в базата за специални операции и Криминалистиката.

Коментари Напиши коментар

134

Анонимен

преди 2 години

Каква е тази ФСБ като всичките и агенти се знаят, и даже по колко пломби имат в устите си. Ако това което прочетох е верно то ФСБ трябва да се разпусне, и да се направи чисто нова разузнавателна служба. Едва ли им е "толкова мека топката " на руснаците. Виж западните служби, ех западните служби, там всички са привидения, фантоми, джингибита, агенти "тип-007" и т.н. - т.е. ток и жица и всезнаещи Амин! Не, не сгреших - АМАН!

133

БРАВО!

преди 2 години

Този форум е пълен със слуги на лъжата, злото, дявола и комунизма и все от селата български. От такива неграм.отници европейци не стават...

132

Анонимен

преди 2 години

поредни измишльотини, хайде правете си нови серии на 007 че станахте смешни с тия новичоци и навалньовци, и как пък все оцеляват от тази жестока отрова.