Снимка: архив, БГНЕС

В Москва започва дългоочакваният съдебен процес срещу известния и уважаван американски инвеститор Майкъл Калви. Той и предполагаемите му съучастници са обвинени във финансови машинации, предаде БНР.

През 2015 г. бизнесменът и основател на инвестиционния фонд „Беринг Восток“ Майкъл Калви взема от банка „Восточни“ кредит в размер на два и половина милиарда рубли или около 35 милиона долара.

Две години по-късно Калви връща кредита, като прехвърля на банката 60% от акциите на регистрирана в Люксембург компания. Според обвинението обаче стойността на акциите е не повече от 600 000 000 милиона рубли.

С решение на Върховния съд през ноември мярката за неотклонение на бизнесмена беше променена от „задържане под стража“ на „домашен арест“.

Междувременно той изплати изцяло кредита в рамките на извънсъдебно споразумение. Това даде основание на защитата да твърди, че отсъства състав на престъпление.

Според оценки на експертите делото „Калви“ е един от ярките примери за това как в Русия силовите структури се използват за натиск върху бизнеса и решаване на чисто корпоративни спорове.
 

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 2 месеца

Ха, ха... опитал да метне банка, при това в Русия...
Успех следващия път!

29

Анонимен

преди 2 месеца

“Инвеститор”?
Малко му е...

28

В час по аритметика

преди 2 месеца

- Моше, ако имаш 12 ябълки и дадеш 1/2 на Исак, колко ябълки ще ти останат ?
- 11 и 1/2.......