Снимка: БГНЕС

Ефективността на руската ваксина "Спутник V" превишава 95 процента 42 дена след поставянето на първата инжекция, а цената на международния пазар ще е под 10 щатски долара за доза или 20 долара за необходимите две дози, съобщиха ТАСС и Ройтерс.

Още по темата

Руският фонд за преки инвестиции, който финансира ваксината, публикува съобщение за цената и ефекасността й в Twitter.

"По този начин "Спутник V" ще бъде два и повече пъти по-евтина от чуждестранните ваксини на основа на технологията мРНК с аналогични показатели за ефективност", заявиха от фонда.

За руските граждани ваксинацията със "Спутник V" ще бъде безплатна. Употребата й ще започне януари догодина.

Ваксината "Спутник V" има лиофилизирана форма, която се съхранява в хладилник при температура от 2 до 8 градуса Целзий.

Ваксината на американската корпорация Moderna струва 25-37 долара за доза, а на концерна Pfizer - около 19,5 долара за доза. AstraZeneca обяви намерение да продава ваксината си на нетърговска цена около 3 долара по време на пандемията.

Moderna обяви ефективност на ваксината над 94 процента, а Pfizer - 95 процента.

В третата фаза на изпитанията на ваксината в Русия участват 40 хиляди доброволци. Непредвидени нежелани реакции не са наблюдавани. Част от доброволците получават болки на мястото на ваксинация, имат грипоподобни симптоми, повишена температура, слабост, главоболие.

Трета фаза клинични изпитания на ваксината "Спутник V" се провеждат също в Беларус, Венецуела, ОАЕ, Индия и други държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase