Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Русия Владимир Путин разказа, че през годините начело на държавата понякога е имал усещането, че се превръща от човек във функция, но е съхранил човешките черти на характера си.

„Мои приятели, с които се познавам още от университета, казват, че практически не съм се променил. Те по-добре виждат отстрани“, каза Путин в интервю за ТАСС.

„А аз бих искал по-специално да не губя човешките си качества, защото понякога тук имаш усещането, че от човек се превръщаш във функция“, каза Путин. По думите му „все пак успява да съхрани такива човешки качества“.

Путин сподели, че работата му на президент слага отпечатък върху общуването му с близките, включително и приятелите му. „Естествено, има ограничения“, каза Путин, запитан може ли да си позволи да се срещне с приятели например в бара на по бира.

Още по темата

„Старая се да не пия бира в последно време. Коремът расте“, шеговито добави той.

Въпреки ограниченията обаче Путин каза, че работата му се отплаща в морален план.

„Има и компенсация за тези ограничения. И най-главната компенсация е чувството за много голяма морална удовлетвореност от доверието, което ми оказват хората. Това е много важно“, заключи Путин.

Най-голямата лична загуба за Путин през последните 20 години е смъртта на родителите му. „Лични загуби… Родителите ми се отидоха. Точно в началото на този път /когато преди 20 г. той идва на власт в Русия/. Най-голямата загуба“, каза Путин.

Той разказа и за внуците си, като заяви, че изпитва голямо удоволствие от общуването си с тях.

„Имам внуци, щастлив съм. Те са много добри и сладки. Изпитвам голямо удоволствие от общуването си с тях. Малки сладки дечица. Мисля, че това е естествено чувства за всеки човек. Имам го това в живота си и много се радвам“, сподели руският лидер.

Путин обаче отказа да разкаже колко внуци има, като обясни това със сигурността. „Вие не живеете моя живот и не разбирате какво са въпросите за сигурността. Просто човек, когато е далеч от това, не го забелязва“, каза Путин.

Владимир Путин днес, 7 октомври, навършва 68 години. Той е роден през 1952 г. в Ленинград. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Путин ще прекара рождения си ден на работа. През първата половина на деня той ще проведе десетина телефонни разговора. По-късно ще се срещне с приятели и роднини.

Путин е от 20 години на власт в Русия. На проведения по-рано тази година референдум беше одобрена конституционна промяна, съгласно която Путин ще има възможност да се кандидатира за още два шестгодишни президентски мандата след 2024 г., когато изтича настоящият му мандат. Така той може да остане начело на Русия до 83-годишната си възраст.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase