Снимка: БГНЕС

Алексей Навални се възстановява от отравянето с "Новичок", но проблемите му не свършват. Според информация на говорителката му, неговите банкови акаунти са били замразени, а апартаментът му в Москва е бил претърсен.

Активите му са запорирани на 27 август във връзка с дело, заведено от кетъринг компанията на Московското училище, каза Кира Ярмиш във видео, публикувано в Twitter в четвъртък. Политикът и неговите съюзници са замесени в дългогодишен спор с компанията.

"Това означава, че апартаментът не може да бъде продаден, дарен или ипотекиран“, казва Ярмиш.

През октомври 2019 година съдът в Москва реши, че Алексей Навални, неговата Фондация за борба с корупцията и съюзничката му Любов Собол да заплатят 1,4 милиона долара като обезщетение за клевета на компанията и причиняване на морални щети. Групата бе помолена да изтрие видео, в което поставят под въпрос качеството на храната, сервирана в училището. 

Ярмиш допълни, че съдът е решил да потърси още 88 милиона рубли от Навални, Собол и ФБК. "Това е сумата, която те изчисляват като пропусната печалба от Московското училище заради прекратяването на договор за осигуряване на храна. Reuters се опитва да се свърже с училището и на деветте телефона, които са посочени на сайта му. Отговор получава само на единия, но жената, която се представя като счетоводителка, затваря веднага щом разбира, че разговаря с журналист.

Навални и неговите съюзници отдавна са трън в очите на президента Владимир Путин, организирайки големи протести в Москва през 2019 г. и продуцирайки видеоклипове, обвиняващи видни политически фигури в корупция. Негови поддръжници твърдят, че съдебните дела и полицейските набези срещу Навални и неговата фондация са част от координирана кампания за осакатяване на техните дейности. Руските власти отричат тези обвинения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase