Снимка: БГНЕС

След като германските експерти обявиха, че Алексей Навални е бил отровен с "Новичок", още две независими лаборатории потвърдиха това. Германия поиска от Русия съдействие при разследването, но нито Европа, нито САЩ са взели конкретни мерки срещу руското правителство.

Никой не гони дипломати, никой не налага санкции. А разследването на случая "Навални" е ръководено от човека, заподозрян за отравянето на Александър Литвиненко с плутоний.

"Путин сега се смее високо, защото всички само говорят, но не предприемат никакви действия", казва бившият шампион по шах и критик на Кремъл Гари Каспаров. Той споделя пред CNN, че винаги когато някой от критиците на руския президент е отровен или застрелян, журналистите веднага го питат дали се чувства в безопасност.

"Всяко бездействие срещу Владимир Путин сега му дава лиценз да убива. Не се чувствам в безопасност. И всеки път, когато отравяне или убийство му се размине, се чувствам в още по-голяма опасност", категоричен е той.

"Чухме много силни думи от страна на европейските политици, но нищо за Северн поток 2, нищо за бизнес, нищо за нещата, от които Путин се интересува - като парите. Парите, които идват в Русия от всички тези газови сделки. А какво ще кажем за милиардерите, които са му приятели, които живеят по целия свят? До този момент лидерите се провалят в това да вземат мерки срещу действията на Путин", казва Каспаров.

Според шампиона по шах Путин сега ще удвои, дори ще утрои усилията си да задържи Доналд Тръмп на власт в САЩ, защото може да го използва като щит срещу санкциите, които останалият свят може да му наложи. Каспаров твърди, че ако Тръмп е на власт, нито НАТО, нито ЕС ще могат да предприемат каквито и да е действия срещу Русия.

"Така че очаквайте Владимир Путин да даде всичко от себе си, да използва всеки трик в книги, само и само да спаси помощника си в Овалния офис", категоричен е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase