Последното селфи, което Навални прави със свой фен, преди да се качи на фаталния полет

Алексей Навални сега е в кома в Берлин след предполагаемо отравяне с Новичок. Руският опозиционер се почувства зле по време на полет от Сибир към Москва, който трябваше да кацне аварийно в Омск. Навални бе откаран в болница, а два дни по-късно руските власти позволиха той да бъде изпратен за лечение в Германия.

Сутринта на 20 август Алексей Навални хваща самолет на авиокомпанията S7 от Томск до Москва. Той не закусва и не пие нищо освен чаша чай, която купува от самото летище. Илия Агев, един от пътниците на същия самолет, вижда активиста да пие чая един час преди машината да излети. Той се усмихва и се шегува с другите пасажери, които са го разпознали.

Самолетът излита, а след това следват двата часа, в които стюардесите на борда на самолета успяват да спасят живота на Алексей Навални.

8:01 часа, Томско време - 30 минути след като се е качил на самолета, Алексей Навални започва да се чувства зле. Стюардесите раздават вода на пътниците, но политикът я отказва. Изправя се и отива в тоалетната.

8:30 часа, Томско време - Друг пътник се опитва да използва тоалетната, но Навални все още е вътре. Той прекарва там близо 20 минути, а пред вратата започва да се образува опашка.

8:50 часа, Томско време - Всички стюарди на борда са наясно, че един от пътниците им не се чувства добре.

9:00 часа, Томско време - Една от стюардесите се обръща към останалите пасажери и пита дали на борда на самолета има доктор. Останалите пътници осъзнават, че ситуацията е сериозна. Останалата част от екипа информира пилота за случващото се и се опитва да окаже първа помощ на Навални, докато асистентката му обикаля из самолета и моли за медицинска помощ. Жена, която не е идентифицирана, се изправя и казва, че е медицинска сестра.

През следващия един час тя и останалата част от екипажа на самолета се опитват да държат Навални в съзнание, докато пилотът успее да кацне аварийно.

"Той не говореше, просто крещеше"

На борда на самолета, точно до тоалетната, е адвокатът Сергей Неженец. Той пътува до Москва, а от там трябва да отлети за Краснодар.

"Започнах да обръщам внимание на случващото се, когато стюардесата поиска да знае дали има медицински лица на борда. Няколко минути по-късно пилотът съобщи, че ще кацнем в Омск, защото един от пътниците не се чувства добре. Разбрах, че въпросният пасажер е Навални, чак когато кацнахме и видях поста на говорителката му в Twitter", разказва той пред BBC.

"Няколко минути след молбата да се появи лекар, Алексей започна да стене и да крещи. Очевидно го болеше. Той лежеше на земята и не изричаше думи, просто крещеше. Тогава се появи сестрата. Не зная какво му правеха, не виждах. Но ги чувах как викат: "Алексей, пий! Пий! Алекей, дишай!". Когато го чувахме да стене, се чувствахме една идея по-добре, защото поне знаехме, че е жив", допълва Сергей.

8:20 часа, Омско време - Пилотът веднага прави запитване за аварийно кацане и властите в Омск го приемат. Самолетът каза след 30 минути. Стюардите са притеснени, защото им отнема повече време от обичайното да кацнат, тъй като е облачно, а Навални не е никак добре. 

9:01 часа, Омско време - Самолетът каца.

9:03 часа, Омско време - Медицинският екип се качва на борда на самолета само две минути след като той е кацнал. Те преглеждат Навални и казват, че това не е случай, с който могат да се справят. Трябват му интензивни грижи. Екипът се обажда и вика специална линейка. Нареждат й да кара направо по пистата, тъй като пациентът е в много сериозно състояние. Медиците обясняват какъв цвят е самолета и казват на шофьора да паркира колкото се може по-близо до стълбите. След 10 минути линейката пристига.

9:37 часа, Омско време - Навални е свален от самолета и качен в линейката, която го отвежда в болницата в Омск. След презареждане и час и половина закъснение, полетът на S7 продължава по пътя си към Москва. Когато пристига там, полицаите веднага се качват на борда и нареждат на онези, които са седели в близост до мястото на Навални, да останат по местата си, за да бъдат разпитани.

И до днес Русия отрича Навални да е отровен с Новичок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase