Светът е разделен на две в позициите си за ефективността на руската ваксина срещу коронавируса. Само ден след съобщението, че Русия е регистрирала "Спутник" 5, редица страни изразиха съмнения, защото няма почти никаква информация за препарата. Основният въпрос е дали Москва не поставя националния престиж пред науката и безопасността. Не е изненада, въпросът е, че не са публикувани протоколите от фазите на изследване.

Това каза в ефира на Bulgaria ON AIR 

журналистът и международен анализатор Валери Тодоров.
 
"Минали са първите два етапа, но засега можем да говорим за препарат, който може да бъде ползван като ваксина", заяви той. "Оттук нататък влизаме в идеологеми, студени войни... Не по-малко важно е да се открият е лекарства, нищо лошо няма в това съревнование", коментира анализаторът.

Още по темата

Според него тепърва предстои да се направи по-сериозен политически и икономически анализ.
 
"Хората, разочаровани от политиката, търсят лидери сред самите тях", заяви Тодоров.
 
"След изборите Путин даде усещането на руснаците за стабилност и посланието: Ние сме с вас и мислим за вас", подчерта събеседникът.
 
Доктора по органична химия и изобретателя проф. Йонко Мермерски е на мнение, че съществува пряка конкуренция между науката в САЩ и тази в Русия.
 
"В момента всичко се субсидира, има голяма надпревара, освен с времето и пандемията, но и между големите играчи, както виждаме", каза той.
 
По думите му има 6 ваксини, които се разработват успоредно.
 
"Усилието в световен мащаб е огромно. Винаги има субективност, защото всеки иска да е първи. С подобен пробив руснаците биха излезли по-напред на глобалната сцена. Фен съм, на която и васкина да е успешна, защото това ще подпомогне икономиката на целия свят", обясни проф. Мермерски.

Коментари Напиши коментар

48

Но....

преди 2 месеца

До Мона Но България е една от първите държави където става задължителна - през 1948г. се прилата за първи път ,а в 1951г. става задължителна. Българското производство на БЦЖ е най-качественото.

47

Мона

преди 2 месеца

24 До Автомобили с букв
Само дето БЦЖ ваксината не е създадена в Русия, а във Франция. Но нищо, вярвайте си в приказките!

46

sd50071

преди 2 месеца

руската ''ваксина'' е фейк нюз, аз не бих рискувал с нея.