Снимка: БГНЕС

Трудно е да се каже дали COVID кризата ще приключи, след като Русия съобщиха, че има ваксина срещу инфекцията. Това каза доц. Андрей Чорбанов от Института по микробиология към БАН в ефира на bTV. Според него подробности за разработването на ваксината се пазят в тайна.

Още по темата
"Информацията идва само от властите, няма научни доказателства за това какво и как се прави. Научната общност е скептична за невероятно кратките срокове, в които те са готови да я пуснат на пазара", допълни още екпертът.
 
Той изтъкна, че до този момент се знае, че руската ваксина е от съвременен тип - на базата на модерна платформа, при която се използват вируса, с които хората се сблъсват всяка зима. "Истината е, че в света няма ваксина, която да е лицензирана и да е базирана на тази платформа. Всичките са иновативни и експериментални", обясни доц. Чорбанов.
 
Относно изказването на руския президент Владимир Путин, че ваксината е тествана върху едната му дъщеря, доц. Чорбанов каза, че научната общност намира изказването за несериозно.
 
"Човек като Путин говори за неща, които не би трябвало той да представя на световната общност. Ясно е, че е въпрос на чест Русия първа да представи ваксина, но това е демонстрация на мощ", обясни още той.
 
Експертът допълни, че за да бъде убедена научната общност в пробива на Русия, изследванията за ваксината трябва да се публикуват в достатъчно реномирани списания и чак след това да се премине към реално тестване.

Коментари Напиши коментар

292

Анонимен

преди 2 месеца

Доценте, не плюй по другите, а кажи какво става с твоята ваксина, докъде стигна ти?
Иначе на фона на постиженията на другите, ти създаваш впеяатление на заядлив и завистлив, изпаднал от състезанието и гледащ от трибуните американски наблюдател.

291

Анонимен

преди 2 месеца

и ти ли синко Бруте. Айде вземи сега тия долари за правилното ти говорене.
А иначе тези нашите нови доценти, поне малко уважение към публиката нямат ли.
Да се обръсне, да се появи в приличен вид, каква е тая мутрокултура. Срам за българската наука да не можеш да различиш мутраген от доцент в Бан.

290

недоверчив

преди 2 месеца

А аз пък се чудя защо хамериканците ходят още в космоса с руски ракети !? сигурно щото са се прежалили ??