Снимка: BBC

Само шепа хора знаят къде пребивава доктор Григори Родченков в САЩ. Дори адвокатът му не знае адреса, на който клиентът му се укрива. Но руските власти полагат всички усилия да го открият. Причината е ясна - д-р Родченков е умът зад допинга в Русия и именно той издава информация на WADA за подменените проби в Сочи'14. Започва разследване, което доведе до изхвърлянето на Русия от международния спорт за цели четири години.

Григори Родченков е химик, който винаги се е интересувал от допинг. В продължение на няколко години е директор на Московския антидопингов център. Когато скандалът се разпалва през 2015 г., той бяга в САЩ. Заради разкритията, почти всички членове на РУСАДА са уволнени, а малко след това двама от доскорошното ѝ ръководство - директорът Никита Камаев и председателят на УС Вячеслав Синев, умират в рамките на няколко дни. Не е случайно, че Родченков също се страхува за живота си.

След отравянията в Солсбъри през 2018 година САЩ изгони 60 руски дипломати. Оказва се, че по този начин животът на доктора е спасен, тъй като някои от тях имали мисия - да открият Родченков.

"Това, което научихме от ФБР бе, че трима от тях са били изпратени в САЩ от Кремъл, за да открият клиента ми. Видяхме и техните снимки. Заплахата за д-р Родченков е истинска", казва адвокатът му Джим Уолдън пред BBC.

Доктор Григори Родченков е архитектът на допинга, който Русия използва по време на Олимпийските игри в Лондон през 2012 и тези в Сочи през 2014 г. В лабораторията му са унищожени близо 1417 проби, които уличавали руските спортисти в използването на незаконни медикаменти. Когато WADA разкрива всичко, Родченков бяга в САЩ, става информатор на агенцията и дори разказва абсолютно всичко за допинг системата в Русия в документалния филм "Икар", който печели награда "Оскар".

За руснаците д-р Родченков е предател. Самият Путин гневно обяви, че той е "под контрола на американските специални служби" и го нарече "имбецил с очевидни проблеми".

Всъщност кариерата му приключва още през 2011 година, когато е обвинен в трафик на наркотици заедно със сестра си Марина. Арестуван е и е съден. Наредено му е да се признае за виновен, но вместо това той прави опит за самоубийство. Това го изпраща в поредица от психиатрични клиники, където му дават множество "психотропни лекарства". Животът му е спасен от една обикновена покана от Лондон.

На хартия той все още бил директор на Московския антидопингов център. За това е поканен да вземе участие в антидопинговия екип за Олимпийските игри в Лондон. Това била възможност за разузнаването, която не трябвало да бъде изпусната. Но поканата била отправена само и единствено към Родченков. Така той бил освободен, а обвиненията срещу него - свалени.

Но докторът знае няколко неща - че руските атлети използват перорален туринабол, наркотик, изработен в Източна Германия през 70-те и че всички те ще бъдат хванати "на едро" заради нов тест за дългосрочни метаболити. Атлетите нямало да бъдат хванати на Игрите, но щели да бъдат разкрити след това. Как Родченков знаел какъв ще е развоят на събитията? Самият той разработил теста и публикувал своите изследвания през 2011 г. Той бил наясно, че това ще се отрази негативно на Русия в близкото бъдеще. Защо обаче го е направил остава мистерия. 

И така - атлетите били хванати. От 140-те атлета, дисквалифицирани от игрите в Лондон, близо една трета са руснаци. Възможно е още да бъдат обявени до 6 август, когато се навършват 8 години от Олимпийските игри във Великобритания. След това повече тестове не могат да се провеждат.

А през 2012 г. Родченков вече беше измислил нов допинг, който нарекъл Коктейла на херцогинята. Той съдържа три анаболни стероиди - оксандролон, метенолон и тренболон. И до днес не може да бъде засечен от новите тестове. На игрите в Сочи атлетите го приемали с алкохол, за да ускорят действието му. Мъжете го пиели с уиски, а жените - с вермут. И докато преди допингът се взимал преди спортните събития, Коктейлът на херцогинята се приемал и по време на състезанията.

Според документалния филм "Икар", замърсените проби били изнасяни от лабораторията на WADA през дупки в стената и били заменяни с чисти. Русия прибира 33 медала от тези Олимпийски игри.

Родченков, който бе хвърлен в затвора само три години по-рано, също получи медал. Той бе награден от руското правителство с Ордена за приятелство. Но радостта е кратка - срещу Русия е подаден сигнал първо от Германия, а след това и WADA започва разследване. Приятел на доктора в Кремъл му казва, че животът му е в опасност. Той бързо стяга багажа си, целува съпругата и децата си и заминава за САЩ, където става информатор на няколко разследвания за допинга в Русия. Заради показанията му 28 атлети са получили забрана да се състезават.

Според Джим Уолдън, ако Родченков бе останал в Русия, вече нямаше да е жив. Както Никита Камаев, така и председателят на УС Вячеслав Синев умират при "подозрителни обстоятелства". Но дори и след екстрадирането на руските дипломати, животът на доктора в САЩ продължава да е в опасност.

"Докато Владимир Путин е начело на тази гагнстерска държава, доктор Родченков няма да може да си отдъхне. Той винаги трябва да се оглежда добре и да внимава какво прави", обяснява той.

Но какъв е Родченков в цялата тази история - злодей или герой? Според президента на WADA докторът е и двете - той е злодеят, който е поддържал допинга на руските атлети толкова дълго, но е и смел заради това, че макар и късно се е противопоставил на системата.

А говорейки чрез Zoom пред BBC, скрил напълно лицето си и седнал в сянка, Родченков заяви, че Русия не бива да бъде допускана на Олимпийските игри в Токио по абсолютно никаква причина.

"Трябва да има пълна забрана, без да се правят изключения и да се допускат отделни атлети. Същият екип, който контрабандираше и разменяше проби по време на Сочи продължава да подменя документация. Това показва, че Русия не е научила нищо през всичките тези години", казва докторът. Родината му обаче отрича скандалът да е толкова голям и според властите четиригодишната забрана е прекалено дълго наказание.

Родченков е променил идентичността си, за това крие лицето си от камерите. По думите му той вече е напълно "неузнаваем", тъй като променил поведението и жестовете си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase