Кадър: YouTube

Хиляди протестираха днес в град Хабаровск за трети пореден уикенд срещу ареста на губернатора на Хабаровския край Сергей Фургал, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Жителите на този град в руския Далечен изток, на 6100 километра и на седем часови зони от Москва, негодуват срещу ареста на Фургал, който се ползва с широка популярност в района, отбелязва Ройтерс.

Руският президент Владимир Путин подписа на 20 юли указ за освобождаване от длъжност на губернатора на Хабаровския край Сергей Фургал "във връзка със загуба на доверие" и назначи със същия указ за временно изпълняващ длъжността губернатор Михаил Дегтярьов.

Освободеният от длъжност губернатор бе арестуван по-рано през юли по обвинения в убийства отпреди 15 години, което предизвика вълна от протести.

Протестиращите продължават да настояват за освобождаване на Фургал, който е член на националистическата Либерално-демократическа партия на Русия (ЛДПР). Фургал спечели изборите през 2018 г., след като победи кандидата на управляващата партия "Единна Русия".

Назначеният от Путин на негово място Михаил Дегтярьов е депутат в Държавната дума също от ЛДПР и ще изпълнява длъжността на губернатор на Хабаровския край до избора на нов ръководител на разположения в Далечния изток руски регион.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase