Снимка: БГНЕС

През последните години напрежението между Русия и Запада продължава да расте. Но на какво се дължи това? Според шефа на тайните служби, Сергей Наришкин, някои западни политици имат фалшиви очаквания от Русия, а Америка се опитва да управлява целия свят.

“Те вярват, че светът може да бъде управляван от един център. И този център е Вашингтон. Всички трябва да си припомним това, включително и политиците от другата страна на Атлантическия океан”, казва Наришкин в ексклузивно интервю за BBC. Но Русия нама проблем само с Америка. Много западни държави обвиняват федерацията, че води хибридна война срещу тях, използвайки хибридни атаки и дезинформация. Съвсем наскоро Европейският съюз заяви, че Русия разпространява дезинформация относно коронавируса. 

“Как могат да кажат, че разпространяваме дезинформация? Факт е, че Русия се опита да помогне на Италия в борбата с коронавируса. Ние изпратихме на нашите приятели оборудване и десетки, ако не и стотици военни лекари. Какъв вид дезинформация е това?”, възмущава се агентът. 

Запитан, защо света не вярва на Русия, особено след атаките в Солсбъри, Наришкин заявява, че има недоверие и от двете страни.

“Не вярваме на това, което британските власти казват за Солсбъри. Когато те кажат, че има “огромна вероятност” Русия да е замесена, ние не сме напълно убедени в това. Но ако говорим за доверие, разбира се, съжаляваме, че то намалява в резултат на това, какво се случва през последните дни. Последното политическа позиция дойде от САЩ, които се отказаха от договорът “Отворено небе”. Той бе основна част от това, което ние наричаме доверие. Наистина ли е възможно да се разтрогне такъв договор?”

През последните няколко месеца Москва е обвинявана и в друго - в пренаписване на историята. Но Сергей Наришкин е не само директор на тайните служби, а и глава на Руското историческо общество. 

“Русия, както всяка друга суверенна държава, защитава националните си интереси, независимо дали те са в миналото, в бъдещето или в настоящето. Платихме много висока цена за победата през Втората световна война. Около 27 милиона живота. Всички те бяха наши съотечественици. Много млади хора в Западна и Източна Европа мислят, че Америка сама е победила нацистите и е освободила Европа. Но това невежество не е случайно, то е добре обмислено - да се опиташ да създадеш впечатлението, че всичко добро в миналото и настоящето е свързано само с една страна - Америка”, категоричен е Наришкин

Коментари Напиши коментар

176

Анонимен

преди 2 години

Шефът на тайните служби в Русия: Америка иска да управлява светаМИ РУСИЯ КВО ИСКА БЕ

175

Българин

преди 2 години

До анонимен 193Що, като слушахме 45 години заповеди от крепостните бяхме цъфнали и вързали, така ли?Да не споменавам факта, че с жителството и нас ни бяха направили крепостни!

174

Анонимен

преди 2 години

Ще носят ли на парада снимка на "димящия Кузя",който мужиците гордо кръстиха самолетоносач с падащите като круши таралясници МиГ29.Отсега виждам как треперят американците.От страх ли от смях ли.......?Жалка руска ***