Снимка: Bulgaria ON AIR

Турция разкритикува военноморската мисия на ЕС, насочена към спиране на доставките на оръжие до Либия. А по-рано Ердоган заяви, че е постигнал споразумение с американския си колега Доналд Тръмп за Либия. Американският държавен глава призова за бърза деескалация на либийския конфликт.  Междувременно НАТО разследва инцидент между френски и турски фрегати край Либия.

"Точно преди 2 дни имаше визита в Либия на министъра на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу. Когато той като се върна в Истанбул - заяви желанието на Турция и декларира позицията на Анкара, че се стремят към трайно разрешаване на конфликта и намиране на политическо разрешение", каза бившият генерален консул в Одрин Георги Димов за "Денят ON AIR".

Според него нещата не стоят точно така.

"Тези дни около визитата на Чавушоглу имаше скандален случай, когато турски фрегати се държаха много провокативно към военноморски кораб на Франция, който следи за спазване на оръжейното ембарго. Посочва се, че на 3 пъти турските фрегати са се насочвали радарно към френския кораб, което означава последващ ракетен удар", допълни той пред  Bulgaria ON AIR.

Георги Димов коментира, че в момента този случай се разнищва в централата на НАТО.

"В Либия интересите на Турция са коренно противоположни с интересите и позициите на всички останали. За САЩ и Русия да не говорим", добави Димов.

Бившият генерален консул припомни, че наемници от руската частна военна компания "Вагнер" се бият в армията на Хафтар.

"Очевидно не се знае, че Вашингтон, специално в Либия, предварително се е застраховал. Той има интереси и подкрепя и Маршал Халифа Хафтар, и законно избраното правителство на партията. Хафтар и двамата му сина имат американско гражданство. Те живеят във Вирджиния. По данни имат 17 недвижими имота, които са оценени на над 8 млн. долара", коментира още Димов.

И припомни, че тези дни специален пратеник на ООН за Либия стана американски дипломат, който досега беше заместник.

"Това са гигантски противоречия и за газовата война, която е започнала в Средиземноморието. Интересите на Турция да си създаде обща изключителна икономическа зона, която да включва и Либия. Затова законното правителство на Либия е склонно да даде военни бази и затова в началото на годината подписаха споразумение с Турция за изключителната икономическа зона", категоричен е експертът.

Според него е показателно, че Анкара и лично Ердоган, включително и на тема Либия, цели да възроди величието на Османската империя и да зачеркне Лозанския мирен договор от 1923 година.

"Трудно ми е да си представя как ще бъдат решени нещата в Либия. Има доста поводи за съмнения, че доста международни играчи, включително и Великите сили, нямат интерес от разрешаване на проблема. Искат разделена Либия", подчерта Георги Димов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase