Снимка: БГНЕС

В събота бизнесменът Илон Мъск и НАСА изстреляха първата частна ракета, извеждаща хора в орбита от американска земя. Вече девет години американските астронавти разчитат на руските ракети, които да ги отвеждат до Международната космическа станция. Този полет на SpaceX ще постави ново начало в полетите на Америка до Космоса, но как реагира Русия? 

От Роскосмос нарекоха реакцията на президента Доналд Тръмп "истерия", но все пак се зарадваха, че ще има още един начин да се лети до космоса.

Още по темата

"Американският успех евентуално ще лиши "Роскосмос", който е засегнат от корупционни скандали и поредица неуспехи, от солидни суми, които вземаше за превоз на американски астронавти до Международната космическа станция. Истерията след успешното изстрелване на пилотирания кораб "Дракон" е трудна за разбиране", написа в Twitter говорителят на "Роскосмос" Владимир Устименко.

"Това, което се случи, трябваше да стане много отдавна. Сега не само руснаци пътуват до Международната космическа станция, но и американци. Това е чудесно!", допълни той и увери, че "Роскосмос" вече готви своят отговор на историческия американски полет.

"Ние няма да бездействаме. Тази година ще тестваме две нови ракети, а през следващата година ще възобновим лунната си програма. Ще бъде интересно!", написа още Устименко и добави, че е важно да има поне две възможности за полет до МКС.

"В крайна сметка всичко се случва… Всичко се случва в космоса и трябва да имате поне две транспортни системи, способни да осигурят присъствието на екипажи от различни страни на борда на МКС", добави той.

През 2021 година от "Роскосмос" планират да възобновят и лунната си програма.

Според "Росийская газета" полетът на пилотирания кораб "Дракон" е сложил край на руския монопол в космоса.

Завръщането на Америка в космоса, както наричат този старт медиите в САЩ, е тъкмо такава добра новина, каквато би желал Белият дом през тази година на избори, пише "Новая газета". Сриването на икономиката, нарастващата безработица и новите расови вълнения са удар по шансовете на Доналд Тръмп да бъде преизбран за президент. И всеки позитив ще е добре дошъл, пояснява всекидневникът.

А за "Московский Комомолец" успехът на Илон Мъск е поражение за руската космическа наука. 

За руските интернет потребители първата реакция на успешното изстрелване на американския кораб Dragon беше злонамерена - в коментарите попадна „Роскосмос“ и неговия ръководител Рогозин. "Даже частник ви надмина“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase