Снимка: БГНЕС

Преди няколко часа броят на починалите от коронавирус в Москва за месец април бе 639. Но властите в руската столица удвоиха броят на жертвите и той вече е 1561 души. Според тях, този път в статистиката са включени и "най-спорните случаи", съобщава BBC.

Още по темата

В Русия броят на болните е 380 хил. души. Тя е на трето място след Бразилия и САЩ. И въпреки това, починалите в страната са 4142 души. Когато медиите в Русия казваха, че процентът на смъртност е прекалено малък, властите ги обвиняваха в разпространяване на фалшиви новини.

Според Москва ниският процент на смъртност се дължи на масовото тестване. Повечето хора обаче не са убедени в това, че много от смъртните случаи от COVID-19 са скрити или просто не са записани като такива.

Здравният отдел на столицата обяснява, че промяната в броят на починалите идва след като са извършени аутопсии на телата. При 169 починали, чиито тестове преди това са били негативни, е открит коронавирус. Те продължили изследванията и така се оказало, че 756 души, починали от други заболявания, също са имали вируса, което може да е послужило като катализатор.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase