Снимка: БГНЕС

Необичайно топлата зима в Русия е довела до намаляване на смъртността от отравяне с алкохол, тъй като руснаците са преминали от консумация на водка към такава на вино, пише британският национален ежедневник The Times, цитиран от „Фокус“.

Така според официалната статистика през януари малко повече от 600 души са починали от отравяне с алкохол в страната, т.е. с 37% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година.

Председателят на Националния съюз за защита на потребителите Павел Шапкин заяви, че има пряка зависимост между повишаващите се температури и по-ниската консумация на силни алкохолни напитки в страната.

„В резултат на това отрицателните ефекти от консумацията на алкохол значително намаляха“, цитира изданието думите му.

Според метеоролози изминалата зима е най-топлата в Русия в цялата история на наблюденията, т.е. от 1891г. насам. В Москва средната температура на въздуха за целия зимен период за първи път бе над нулата. В статията се отбелязва, че местните власти дори е трябвало да внасят сняг в новогодишната нощ, тъй като температурата е била +6 ° C – с 12 ° C над нормата.

По-топлите зими обаче не са единственият фактор за постепенното отказване на руснаците от водката. Въпреки че алкохолизмът все още е  проблем за Русия, миналата година Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че от 2003 г. консумацията на алкохол в страната е намаляла с 43%.

Според СЗО, това е било улеснено от ограниченията върху продажбата на алкохол, забраната за рекламата му, увеличаването на акцизите и насърчаването на здравословен начин на живот от президента Владимир Путин, който, между другото, не близва чашата, отбелязват от редакцията.

Консумацията на алкохол в страната пада през 80-те години на миналия век след забрана, наложена от последния съветски лидер Михаил Горбачов, но рязко се повиши след краха на комунистическия режим, когато руснаците се бореха да се адаптират към новите реалности. Според СЗО през 90-те и 2000-те алкохолът е причината за всяка втора смърт сред мъжете в страната в трудоспособна възраст.

Изследване на СЗО установи също, че съществува ясна връзка между намаляването на консумацията на алкохол и увеличаването на средната продължителност на живота на мъжете, която е нараснала от 57 години през 1994 г. до 68 години, пише още The Times.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase