Снимка: БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова по време на заседание на Европейския парламент за приемането на нов бюджет, който да е посветен поне до известна степен на борбата с климатичните промени, защото това е един от главните проблеми, които интересуват европейците, пише New Europe.

"Няма да приема резултат, който не гарантира, че поне 25% от бюджета е посветен на борбата с климатичните промени“, каза тя.

"Имаме нужда от бюджет, с който гражданите и компаниите да виждат, че може да се действа по промените в климата. За гражданите това е първи приоритет. За нас това е предизвикателство. Но е наш дълг да превърнем това предизвикателство във възможност“, добави председателят на ЕК.

Европейските лидери по план трябва да се срещнат на 20 февруари в извънредна среща, която беше организирана от председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, в която да се решат споровете около Многогодишната финансова рамка (МФР) за 2021-2027 г.

Главната цел на ЕК е да превърне Европа в първия климатично неутрален континент до 2050 г., амбиция, която се очаква да се осъществи с помощта на т.нар. „Зелена сделка“ – политика, която ще изисква сериозна част от дългосрочния бюджет на ЕС.

Урсула фон дер Лайен също така подчерта необходимостта да се изгради "Европейски бюджет, който отговаря на притесненията на Общността, като изследователски програми, „Еразъм“, инвестиции в отбраната и средства за миграцията“.

Пред Европейския парламент тя също така призова евродепутатите да стигнат до компромиси и да „намерят баланса между старите политики и новите приоритети“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase