Снимка: БГНЕС

Архивната служба на руското външно министерство е подготвила серия от тематични сборници с документи във връзка със 75-годишнината от Деня на победата, а първата публикация ще е на документи от Ялтенската конференция. Това се посочва в прессъобщение на руското външно министерство, предава TACC.

"За 75-годишнината от Деня на победата Архивната служба на Министерството на външните работи на Русия е подготвила поредица от тематични сборници с документи, които, надяваме се, ще предизвикат значителен интерес у изследователите, и в широките обществени кръгове", заявиха от дипломатическата служба, пише "Фокус".

Руското външно министерство отбелязва, че в момента продължава "процесът на разсекретяване и дигитализиране“ на документите от архивите на дипломатческата служба, с цел тяхното публикуване за научно и обществено ползване.

Както посочват от министерството, архивът съдържа уникални документи за съветската външна политика и дипломация през Втората световна война.

„Много от тях вече са публикувани, включително в Интернет. Достъпът до хиляди архивни файлове е отворен (…) Значителна част от материалите са публикувани на уебсайта на Историко-документалния отдел“, допълват от министерството.

От 4 до 11 февруари 1945 г. в Ялта се провежда среща на лидерите на страните от антихитлеристката коалиция. Конференцията взема ключови решения относно принципите на взаимодействие между държавите в следвоенния период, както и за създаването на Организацията на обединените нации (ООН).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase