Общ преглед
XIII-та
научна конференция на българските аспиранти с международно участие се проведе в посланическия комплекс на Посолството на Република България в Москва, съобщават организаторите.
Още по темата


За разлика от първите единадесет конференции, проведени до 1989 г., когато Съветът на българските аспиранти в СССР е бил член на Организационния комитет, последните две конференции – през 2018 и 2019 г., се организират изцяло от Обществената организация „Съвет на българските аспиранти в Русия” (СБАР) със съдействието на Посолството на Република България в Руската федерация, Българския културен институт в Москва, Центъра на промишлеността на Република България в Москва и Московското представителство на Съвета на младите политолози към Руската асоциация за политическите науки.

Темата на всички конференции е една: „Актуални проблеми на съвременната наука” за  всяка година.

От миналата година по решение на Управителния съвет на СБАР конференциите се посвещават на значими годишнини в българската история и българо-руските отношения. Миналата XII научна конференция беше посветена на 140 годишнината от освобождението на България и 110 години от независимостта на България: история и поглед в бъдещето, която разглеждаше добрата историческа памет и цивилизационната близост между двете държави.

Тазгодишната XIII научна конференция, посветена на 140 годишнината от българската дипломация и руско-българските дипломатически отношения, бе насочена към развитието на равноправен и ползотворен научен, образователен, културен и дипломатически диалог между двете страни.

На откриването на конференцията гостите и аспирантите бяха приветствани от г-н Атанас Кръстин – извънреден и пълномощен посланик на Република България в Руската федерация, г-н Любомир Николов – директор на Центъра на промишлеността на Република България в Москва, Вероника Преждарова – председател на Обществената организация „Съвет на българските аспиранти в Русия”.

В конференцията участваха видни български, руски и чуждестранни учени от елитни руски и български университети, които на основата на диалога и обмена на идеи очертаха актуалните проблеми на съвременната наука.

Сред тях бяха Иво Христов - професор от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, Васил Проданов – професор от Университета за национално и световно стопанство в София, Олег Федoрович Шабров – професор от Московския държавен университет, Олга Алексеевна Нестерчук – професор в РАНХиГС при Президента на Руската федерация и Руския университет за дружба на народите, Борис Павлович Голдовский – доктор изкуствовед и художествен ръководител на Московския театър на куклите, Вадим Родомин – доктор на физико-математическите науки и водещ специалист в Руския квантов център към Центъра за иновации Сколково и други водещи специалисти в сферата на науката и образованието.

Конференцията беше разделена на три секции, в които се разискваха въпроси, свързани със социалните, хуманитарните и природните науки. По този начин проблемите в съвременната наука бяха представени от различни гледни точки в търсене на модерни прийоми за нейното развитие и взаимен обмен между учени от България, Русия и други страни.

Конференцията завърши с Празничен концерт, посветен на втория рожден ден на Обществената организация „Съвет на българските аспиранти в Русия”, в който взеха участие децата от българското училище „Васил Левски” при Центъра на промишлеността на Република България в Москва. Те изпълниха български народни песни и танци и така дадоха възможност чуждестранните участници в научната конференция да влязат в досег с богатата народна култура и традиции на България.

Организаторите на конференцията - българските аспиранти в Русия, са уверени, че поддържайки жива тази добра традиция , ще спомогнат  за продължаването и укрепването на научния и духовния мост между двете страни.

Коментари Напиши коментар

8

възпоменание

преди 3 години

Георги Иванов Коларов /агент Юстас/ професор в МГИ. Починал 2018 на гарата Воронеж от инфаркт.Прочетете последните му статии.

7

Анонимен

преди 3 години

Ква наука кви 5 лева това са руски агенти.

6

Анонимен

преди 3 години

А вербуваха ли ви за агенти вече тези прости мужици, овладяхте ли фалшификаторските им "науки" ?