Снимка: архив Reuters

Русия се надява заедно с Европейския съюз да намери компромис в ситуацията с газопровода "Северен поток-2", след въвеждането на санкциите, заяви вицепремиерът на Русия Дмитрий Козак, пише руското издание “Коммерсантъ“.

"Вероятно натискът ще се увеличи, но възможностите на този натиск не са неограничени, като се вземе предвид ключовите позиции на страните от ЕС, които са заинтересовани да получат енергийна сигурност на необходимото ниво“, заяви той в интервю за телевизионния канал “Русия 24“.

Още по темата
Козак е сигурен, че "икономическия интерес ще проправи пътя", тъй като руският газ е с 30% по-евтин от американския.

"Уверени сме, че в сътрудничейки си с европейските страни, Европейския съюз, ние ще разрешим този проблем и ще намерим компромис. По същия начин, конфликтът в Украйна изглеждаше неразрешим, но той е решен. По същия начин решението и е тук“, каза той, цитиран от "Фокус".

На 21 декември президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа законопроект за бюджета за отбрана на страна за 2020 г., който предвижда санкции срещу газопровода „Северен поток-2“ и „Турски поток“. Руският премиер Дмитрий Медведев инструктира правителството да разработи мерки в отговор на санкциите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase