Снимка: архив, Reuters

САЩ са извели от Русия високопоставен руски представител, потвърдил, че президентът Владимир Путин лично е ръководил намесата на Москва в американските избори предишната година, предаде Франс прес, като се позова на американски медии.

Според Си Ен Ен руският представител е работел за САЩ от десетилетия, имал е личен достъп до Путин и е предоставил тайно направени снимки на документи на бюрото на президента.

Той е бил изведен от Русия през 2017 г. поради опасения, че президентът на САЩ Доналд Тръмп или член на неговата администрация може да го предадат, без да искат, с ненавременните си разкрития на класифицирана информация.

По данни на в. "Ню Йорк таймс" ЦРУ е предложило на своя източник да го изведе от Русия още в края на 2016 г., но той е отказал, позовавайки се на семейни проблеми. Тогава американските тайни служби започнали да се опасяват, че е двоен агент. Страховете им обаче се оказали неоснователни месеци по-късно, когато източникът отстъпил.

Информаторът, чието име не се разкрива, се е оказал важен източник на информация за американските тайни служби. Благодарение на него те са стигнали до заключението, че Путин лично е ръководил намесата в изборите в САЩ през 2016 г. в подкрепа на Доналд Тръмп и във вреда на Хилари Клинтън, подчертава в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Според американското издание същият информатор е заявил, че Путин е свързан с хакерската атака срещу сървъра на Националния комитет на Демократическата партия, разкрила много неудобни за лагера на Клинтън съобщения.

Изведения от Русия агент е бил най-добрият източник на ЦРУ в страната. Бягството му е попречило на тайните служби на САЩ да узнаят какво ще направи Кремъл по време на американските избори през 2018 г., както и по време на подготовката за президентските избори догодина.

Коментари Напиши коментар

29

до наблюдател

преди 1 година

Когато реши нещо, Путин не иска позволение от никого!

28

наблюдател

преди 1 година

Поредното предателство на Москва.Нека си спомним че именно Бил Клинтън изведе Русия от батака в който бяха затънали и времето на администрацията на Клинтън беше най-доброто от столетия за Русия.Въпреки че Килъри беше вице, именно по нейно време Обама позволи на Путин да се меси в Сирия. Источния блок и по-специално България и Румъния бяха оставени в лапите на Руската мафия.Още едно доказателство че който е работил за Русия после е бил предаден.Ще се окаже че нашите русофили са били предадени

27

Анонимен

преди 1 година

Руслямски ва тници, Европа не е за вас.......ние не спим на печките и имаме централна канализация в големите градове.