Снимка: Reuters

Папа Франциск изрази в писмо до сирийския президент Башар Асад загриженост за хуманитарната ситуация в Северозападна Сирия и призова за край на сраженията чрез преговори, предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на Ватикана.

Писмото е било предадено днес на Асад от кардинал Питър Кодво Апиа Търксън - ръководител на департамента на Ватикана за насърчаване на човешкото развитие.

Още по темата
В писмото папата е призовал за безопасно връщане на милионите хора, разселени заради продължаващите от години сражения, хуманно отношение към политическите затворници и подновяване на преговорите за търсене на политическо решение на конфликта.

"В основата на тази нова инициатива стои загрижеността на папа Франциск и Светия престол за критичната хуманитарна ситуация в Сирия, в частност в провинция Идлиб", заяви държавният секретар на Ватикана Пиетро Паролин.

По думите му в писмото Франциск е призовал Асад "да покаже добра воля и да работи за намиране на осъществими решения, с което да сложи край на конфликт, продължил твърде дълго и довел до загубата на много невинни животи".

Според сирийската информационна агенция САНА Асад е казал на Търксън, че е важно да се окаже натиск върху страните, подкрепящи терористите - това е формулировката, която Дамаск използва за бунтовниците, с цел легитимиране на войната с тях., съобщава БТА.

В същото време не спират да идват новини за загинали в боевете между правителство и бунтовници. Най-малко 23 души загинаха днес при въздушен удар срещу пазар в град Северозападна Сирия, контролиран от бунтовниците, предаде Асошиейтед прес, като се позова на опозиционни активисти и наблюдаваща конфликта организация.

Според цитираните източници нападението е било извършено в град Маарат ан Нуман в провинция Идлиб и при него са били ранени над 30 човека.

Сирийската армия, подкрепяна от руската военна авиация, извършва настъпление в региона, подложен на почти ежедневни интензивни бомбардировки.

Идлиб е последната голяма бунтовническа крепост в Сирия извън контрола на сирийския президент Башар Асад.

Руското министерство на отбраната побърза да опровергае информациите, че е участвало в атаката. Според официалните лица на Кремъл,  "изявленията на анонимни представители на финансираната от Великобритания и САЩ организация "Бели каски", че Въздушно-космическите сили (ВКС) на Русия са нанесли удар срещу пазар в селището Маарат ан Нуман, са неверни".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase