Владимир Путин и Сергей Шойгу. Снимка: Reuters

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че свръхсекретният подводен апарат, в който 14 души загинаха при пожар по-рано тази седмица, е ядрен, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на сайта на Кремъл.

Шойгу доложи на президента Владимир Путин, че ядреният реактор на борда е напълно изолиран.

Още по темата

Пожарът в акумулаторния отсек е бил основната причина за инцидента, заяви Шойгу. По думите му се е стигнало до известно разпространяване на пожара.

Повреденият от огъня дълбоководен апарат подлежи на възстановяване, заяви още Шойгу. „Първата оценка е, че ремонтът е възможен. В нашия случай не просто е възможен, но е задължителен“, каза Шойгу, като уточни, че в момента се уточняват сроковете за изпълнението на тези работи.

Руският свръхсекретен дълбоководен апарат – за какво се използва?

По думите на министъра ядрената енергийна установка на подводния апарат „е напълно изолирана и безлюдна“. „Плюс това чрез действията на екипажа са изпълнени всички необходими мероприятия за защита на установката, тя е в напълно годно за работа състояние“, каза Шойгу, цитиран от ТАСС.

На работна среща с Шойгу президентът Путин е разпоредил екипажът на дълбоководния апарат да бъде предложен за държавни награди.

За пръв път днес, три дни след аварията, президентът Путин разкри, че строго секретната военна подводница, поразена от смъртоносен пожар, е с ядрено задвижване, предаде Ройтерс.

Руските власти бяха критикувани, че се опитват да прикрият подробности от инцидента, станал докато моряците изследвали морското дъно край Арктика, посочва Ройтерс.

Путин разкри, че подводницата е с ядрен реактор, като попита министър Шойгу за състоянието му след смъртоносния пожар.

Шойгу увери президента, че ядреният реактор е напълно изолиран и се управлява автоматично.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase