Снимка: Reuters

Руската комунистическа партия иска да бъде забранен хитовият сериал "Чернобил" заради "демонизацията на съветската власт", съобщават руските медии, цитирани от 24 часа.

Руските комунисти са се обърнали към местния регулатор Роскомнадзор с искане да се ограничи достъпът до американския филм, който вече привлече вниманието на целия свят.

"В сериала "Чернобил" истинската трагедия се е превърнала в идеологическа манипулация от страна на канала HBO", твърдят от "Комунистите на Русия".

Още по темата
Шефът на ЦК на партията Сергей Малинкович нарече сериала "гаден" и обвини създателите му в клевета.

Според прессъобщение, разпространено от партията, поредицата за драматичните събития от 1986 г. е идеологическо оръдие, призовано да опорочи и демонизира образа на съветската власт и съветските хора.

Комунистите не спират до тук и призовават да бъде заведено дело срещу сценариста, режисьора и продуцентите на сериала. Въпреки това те признават, че "хронологията на събитията и ключовите моменти в общи линии отговарят на реалността."

Минисериалът на HBO "Чернобил" успя за изключително малко време да накара целия свят да заговори отново за огромната трагедия, случила се в украинската атомна централа. Докато всички изтъкват перфекционизма на екипа, заснел филма, то в Русия той далеч не се радва на такова обожание. От там вече обявиха, че готвят своя филмова версия за момента на експлозията, в която ЦРУ са виновни за аварията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase