Снимки: Reuters

Под ръководството на Владимир Путин честването на Деня на победата се превърна в масово публично празненство, което цял свят следи с интерес. И днес, за пореден път, танковете преминаха през Червения площад.

Днес, начинът, по който се гледа на победата на Съветския съюз над нацистка Германия, превръща Сталин в герой, във велик военен лидер, заличавайки всички негови престъпления и репресии. Последните социологически проучвания показват, че дори и младите хора в Русия, възприемат съветския лидер позитивно.

"Без него Втората световна война нямаше да свърши по този положителен начин за нас“, казват две млади жени на улицата, запитани от BBC за какво се сещат, когато чуят името Сталин. Друга отговаря: "Мисля си за Великата патриотична война.“

Според проучванията 51% от руснаците всъщност харесват диктатора, а 70% казват, че чувствата им към него са позитивни. Повечето му отдават почит за това, че Русия побеждава нацистите във Втората световна война.

Но статистиката показва и друго – 47% от младите хора не знаят за милионите хора, които са арестувани или убити по заповед на Сталин. Тогава, какво прави тиранинът толкова популярен?

Всичко започва с образованието. По-голямата част от учебниците по история разказват за ролята на съветските войски в борбата с нацистите. За престъпленията на Сталин са отделени едва няколко страници.

"Сталин е бил деспотичен човек, съдейки по делата му. Написах голямо есе за него и се стигна до спор с учителката ни, която не беше съгласна с мнението ми. Тя смяташе, че Сталин е могъщ“, казва друга студентка пред BBC.

Образът на могъщия Сталин е широко промотиран докато Русия отново се опитва да си върне статута на глобална сила.

"Концепцията за Сталин е изключително важна за нашата пропаганда. Ние не искаме да признаем убийствата, престъпленията и техните извършители. За това сме ги превърнали в победители и добри хора“, казва историкът Ирина Картсуба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase