Снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин изрази очакване, че ще успее да се споразумее с новоизбрания украински президент Володимир Зеленски за гражданството на руснаци и украинци, предаде ТАСС.

"Много добре", коментира Путин решението на Зеленски, че е готов да издава украински паспорти за всички руснаци.

"Това показва, че навярно ще се договорим, защото имаме много общи неща. Много пъти съм казвал, че украинците и руснаците са братски народи. Ако имаме общо гражданство, от това само ще спечелят и руснаците, и украинците. Ще бъдем по-силни и по-успешни", подчерта Путин, който вече опрости процедурата за издаване на руски паспорти за украинци в Донбас, а в събота каза, че Москва обмисля да разшири тази мярка до всички украинци.

Зеленски се опълчи на Путин за предложението за руски паспорти

"Ако те издават гражданство на руснаците в Украйна, а ние - на украинците в Русия, много бързо ще достигнем общ знаменател. Ще имаме общо гражданство", каза Путин.

Руският президент също така посъветва Зеленски да защитава правата на човека, започвайки с грузинците, например с бившия им президент Михаил Саакашвили.

Путин обеща: Руското гражданство лесно за всички украинци

Путин заяви, че Саакашвили "беше незаконно лишен от гражданство, незаконно изгонен от страната и следва да бъде върнат, да се възстановят нарушените му права както и за много други граждани на Украйна, които са били принудени да напуснат територията на страната, спасявайки се от преследванията на сегашния украински режим", каза руският президент, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase