Снимка: Reuters, архив

Започна срещата на върха между руския президент Владимир Путин и севернокорейския лидер Ким Чен Ун, предадоха световните агенции. Разговорите се провеждат в кампуса на Далекоизточния федерален университет, намиращ се на остров Руски в пределите на община Владивосток, уточнява ТАСС.

Преди началото на срещата Путин и Ким си стиснаха ръцете. "Благодаря, че дойдохте", каза Путин на Ким, предадоха Франс прес и БТА.

Работната ръка от КНДР - ключов въпрос между Москва и Пхенян

Руският президент изрази увереност, че визитата на севернокорейския лидер в Русия ще помогне за намиране на решение на ситуацията на Корейския полуостров, предаде ТАСС. Руският лидер каза още, че Русия приветства усилията за нормализация на отношенията между Северна Корея от една страна и Южна Корея и САЩ от друга страна.

Путин добави, че Русия иска да подкрепи положителните тенденции на Корейския полуостров, допълва Франс прес.

Относно връзките между Москва и Пхенян, руският президент каза, че двете страни имат още много за вършене, за да развият икономическите си отношения, допълва агенцията.

Още по темата

Предвижда се между двамата лидери да има разговор на четири очи в присъствието само на преводачи. Предполага се, че протоколната част от срещата ще бъде открита за медиите, отбелязва ТАСС.

Посещението на лидера на Северна Корея е организирано по покана на руския държавен глава. Последната среща между лидери на двете страни се проведе на 24 август 2011 г. в руския град Улан-Уде. Тогава Русия беше представена от Дмитрий Медведев, а КНДР от Ким Чен Ир, баща на Ким Чен Ун.

Предвидена е официална церемония по посрещането, след което разговор на четири очи, който ще продължи около час. След това преговорите ще продължат в разширен формат, а по-късно ще бъде даден официален прием в чест на севернокорейския лидер.

Не се планира подписване на документи или съвместно изявление. След края на срещата на върха Путин планира да се срещне с представители на руската преса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase