Снимка: Reuters

Руските власти одобриха на второ четене спорния законопроект, който ще позволи на Москва независимост от световните сървъри, предава AFP.

Долната камара на парламента, Държавната дума, гласува днес с 320 гласа "за" срещу само 15 "против".

Законът ще влезе в сила на 1 ноември тази година.

Предложените мерки трябва да създадат технология за наблюдение на интернет маршрута и за насочване на руския интернет трафик далеч от чуждестранните сървъри, за да се избегне възможноста чужда сила да го изключи.

Авторите на предложението твърдят, че Русия трябва да предприеме мерки за гарантиране на сигурността на своите мрежи, особено след като американският президент Доналд Тръмп разкри нова американска стратегия за киберсигурност миналата година. В нея администрацията на Тръмп твърди, че Русия е извършила безнаказани кибератаки.

Критиците на проекта обаче виждат опит за цензуриране на интернет. Според тях прилагането на новите мерки ще бъде прекалено скъпо и ще даде огромни правомощия на новия център за наблюдение на движението на правителството.

"Това е законопроект за цифровото робство и въвеждането на цензура в мрежата", каза Сергей Иванов, член на Либерално-демократическата партия.

Авторите на законопроекта обаче настояват, че мерките само очертават план за превръщането на руския интернет в "по-сигурен и надежден".

"Популярното име на законопроекта -" Китайската защитна стена "- няма нищо общо с нашата инициатива", каза Леонид Левин, депутат от управляващата партия "Единна Русия".

За да влезе в сила законопроектът, той трябва да мине и на трето четене, а после да бъде одобрен и от горната камара на Парламента. След това ще бъде подписан от президента Владимир Путин.

Преди време самият Путин изрази мнение, че Русия трябва да се подготви за възможен опит на Запада да й откаже достъп до глобалния интернет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase