Снимка: Reuters
Европейският съд за правата на човека реши днес, че Русия е нарушила правата на руския опозиционен лидер Алексей Навални, като го е поставила през 2014г. под домашен арест и е ограничила политическата му активност, предават световните агенции, цитирани от БТА.
 
"Победа!" - коментира Навални в Instagram и довави:" Убеден съм, че това решение ще има важни последици за всички в Русия, постоянно подлагани на подобен произвол."
Адвокат по професия, Навални е основният политически противник на руския президент Владимир Путин.
Още по темата
През последните години той е начело на редица антиправителствени протести и изпитва на гърба си последиците от политическите си действия.
 
Той е сезирал Съда пет пъти във връзка със седем ареста от руската полиция от 2012 до 2014 година. Лидерът на "Партията на прогреса" беше поставен под домашен арест в продължение на 10 месеца по обвинение за присвояване на средства. Привържениците му тогава бяха убедени, че случаят е политически мотивиран.
 
На Навални му бе забранено да говори с когото и да било, освен с близките си, да пише и получава кореспонденция, да общува с медиите и чрез интернет, а на ръката си бе задължен да носи електронна гривна. 
 
През 2015г опозиционерът обяви, че сам слага край на домашния си арест и демонстративно счупи електронна си гривна и отиде в своя офис, без да бъде арестуван или санкциониран. Повод за действията му стана фактът, че не е получил писмено уведомление, че мярката му се удължава отново, както изисква законът. 
 
В становището на ЕСПЧ по правата на човека се казва, че по отношение на Навални са били нарушени членове 5, 10 и 18 от Европейската конвенция по правата на човека, засягащи по специално свободата, сигурността и свободата на изразяване. Според решението на Съда Русия е длъжна да изплати на Навални 20 000 евро като обезщетение за нанесени морални вреди.
 
Това е поредно осъдително решение на ЕСПЧ за Русия по казуси свързани с Алексей Навални. През ноември 2018 година страната беше задължена да плати други 50 000 евро на опозиционера за морални вреди от многобройните му арести. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase